Valér
4 °C
8 °C

Dánia visszaállítja a határellenőrzést

2011.07.01. 15:46

Dánia felújítja jövő héttől a szúrópróbaszerű vámvizsgálatokat a Németországgal és Svédországgal közös határon, miután a koppenhágai parlament illetékes bizottsága áldását adta az erre vonatkozó kormányzati előterjesztésre. A dán parlament pénzügyi bizottsága 9-8 arányban szavazta meg a javaslatot.

A dán kormány a jobboldali populista Dán Néppárt (PPD) nyomására az érintett országokkal való előzetes egyeztetés nélkül május 10-én jelentette be, hogy visszaállítja a vámellenőrzést a német és a svéd határon. Az Európai Unió élesen bírálta az elképzelést, mondván, veszélyezteti az áruk szabad áramlását a schengeni térségen belül.

Manfred Weber német konzervatív politikus, az Európai Parlament néppárti frakciójának helyettes vezetője közölte: a dán intézkedés "teljesen elfogadhatatlan, korlátozza az utazás szabadságát, és aláássa a schengeni rendszert".

Dániában az ellenzéki pártok mellett a gyáriparosok szövetsége is aggodalmának adott hangot, mondván, a lépés káros hatással lehet az áruforgalomra.

Lene Espersen dán külügyminiszter azzal védekezett, az intézkedés elsődleges célja a csempészés megakadályozása, többek között a fegyver- és kábítószer-szállítmányok feltartóztatása.

A Lars Lökke Rasmussen vezette dán konzervatív-liberális kisebbségi kormány a dán parlamentben, a Folketingben rá van utalva a jobboldali populista Dán Néppártra. A skandináv országban négy és fél hónapon belül parlamenti választásokat tartanak.