Béla
12 °C
27 °C

A bukott szlovák kormányfő megy az EU-csúcsra

2011.10.19. 13:25

Iveta Radicová miniszterelnök fogja vezetni a szlovák küldöttséget az Európai Unió (EU) vasárnapi kormányfői csúcstalálkozóján Brüsszelben. A pozsonyi kormány ezzel lezártnak tekinti azt a vitát, hogy ki képviselje az országot a csúcstalálkozón, miután a múlt hét elején megbukott a Radicová-kabinet.

A szlovák kormány az euroövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson bukott meg. A vasárnapi csúcson éppen a válságba került euróövezet stabilizálására irányuló intézkedésekről lesz szó.

A szlovák parlament második kísérletre ellenzéki támogatással végül mégis jóváhagyta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) megerősítését. A törvényt Ivan Gasparovic államfő már alá is írta.

Radicová miniszterelnök és kormánya ugyan megbukott, de a köztársasági elnök még nem hívta vissza hivatalából. Gasparovic hétfőn találkozott a parlamenti pártok vezetőivel, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk az átmeneti kormány ügyében. Az újabb tárgyalási forduló csütörtök este lesz.

Robert Fico az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke újságíróknak azt mondta: nem biztos, hogy részt vesz a csütörtök esti találkozón, mert az átmeneti kormány nem a Smer, hanem az eddigi koalíció ügye. "A Smernek ehhez egyáltalán nincs semmi köze. Ez teljes mértékben Iveta Radicová kormányának felelőssége" - fogalmazott a volt miniszterelnök, akinek pártja a márciusi választás legnagyobb esélyese. Az ellenzéki pártvezér határozottan ellenzi, hogy az Európai Unió vasárnapi kormányfői csúcsértekezletén Szlovákiát Iveta Radicová képviselje. "Radicová megbukott, Brüsszelben nincs mit keresnie" - nyilatkozta kedden Fico.

Radicová a Sme című liberális napilapban szerdán megjelent interjújában azt mondta: nem zárja ki, hogy az államfő csütörtökön vagy pénteken visszahívja kormányát. Az EU-csúccsal kapcsolatban megismételte: brüsszeli elvárás, hogy Szlovákiát a tanácskozáson a miniszterelnök képviselje. "Az euróövezet tanácskozásain a miniszterelnökök vannak jelen, helyettesíteni őket nem lehet, s nincs kíséretük. A tárgyalás nyelve angol, lehetőség van még a francia, a német és a spanyol nyelv használatára" - jelentette ki Radicová. Azt a lap kérdésére Radicová nem erősítette meg, hogy ezzel a megjegyzésével arra a lehetőségre célzott volna, hogy végül mégiscsak Gasparovic utazna Brüsszelbe. A szlovák államfő ugyanis az említett nyelvek egyikén sem beszél.