11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Szájer szerint a nagy tempó miatt csúsztak hibák a törvényalkotásba

2012.01.12. 20:02
Az európai szocialisták szerint nem időszerűek a legszigorúbb szankciók Magyarország ellen, a Néppárt szerint csak várni kell a bizottsági állásfoglalásra. A liberálisok és a zöldek büntetnének.

A bírák nyugdíjazása tekintetében az egyenlő elbánás elvének érvényesülését, a bíróságok és az adatvédelmi hatóság tekintetében a függetlenség meglétét vizsgálja az Európai Bizottság, közölte Fracoise Le Bail, az EB igazságügyi főigazgatója.

A bíróságok függetlenségének sérelme elmondása szerint az uniós alapszerződés 47. cikkelye, az adatvédelmi biztos önállóságának felszámolása az uniós adatvédelmi irányelvbe ütközhet, mondta. Szerinte a függetlenséget megkérdőjelezheti az is, hogy a rendes mandátum lejárta előtt szűnt meg a legfelsőbb bíróság elnökének, illetve az adatvédelmi biztosnak a megbízatása.

A brüsszeli bizottság szerdai, Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalása téma volt az Európai Parlamentben is. A Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt képviselője szerint egyelőre nincs más dolguk, mint megvárni a bizottság elemzését. A szocialista frakció nevében Göncz Kinga szólalt fel, szerinte a különböző intézményekkel kapcsolatos aggályok rendszerszintű problémákra utalnak, ami akár "politikusabb" választ is indokolhat. Az MSZP EP-delegációját vezető Tabajdi Csaba ugyanakkor időszerűtlennek nevezte a legszigorúbb eljárás megindítását Magyarország ellen, amit a liberálisok és a zöldpártiak kezdeményeztek.

A csütörtöki vitában a liberális vezérszónok visszatért erre a kezdeményezésre. Az EP-nek nem feltétlenül kell várnia az Európai Bizottságra, szükség esetén saját maga is léphet a magyarországi törvényalkotással kapcsolatban - vélekedett Renate Weber romániai EP-képviselő. Szerinte ha nehéz találni olyan konkrét uniós jogi előírást, amelyet a magyar törvények sértenek, akkor felmerülhet az a lehetőség, hogy az uniós alapértékek megsértésére hivatkozva lépjenek fel.

A zöldpárti frakció nevében hozzászóló portugál Rui Tavares szerint az Európai Uniónak nem csupán a gazdasági növekedés fenntarthatóságára kellene ügyelnie, hanem "a demokrácia fenntarthatóságára" is. Gál Kinga, az EP-bizottság fideszes alelnöke szerint előfordulhat, hogy a jogszabályi változtatások során hibáznak, de ez nem adhat okot olyan állításokra, hogy Magyarországon a demokrácia vagy a jogállamiság leépül.

Az alaptörvény megfogalmazásában is segítő Szájer József pedig azzal védekezett, hogy az elmúlt időszakban összesen 230 új jogszabályt fogadtak el, ezek között harminc sarkalatos törvényt. "Ekkora munkát ennyi idő alatt nem lehet hiba nélkül elvégezni" - mondta.  • Hírek
  • Bankszámla