Meghalt Norman Schwarzkopf

2012.12.28. 07:22 Módosítva: 2013.01.03. 16:22

78 évesen, utolsó szolgálati beosztása, a floridai Tampa közelében meghalt az egyik legismertebb amerikai katona, a Viharos Normanként emlegetett Norman Schwarzkopf.

A hagyományos katonai karriert befutó, Vietnámban két turnusban is önként szolgáló Schwarzkopf az 1991-es, Irak elleni Öböl-háborúban az amerikai (és szövetségi) erők főparancsnokaként vált az világszerte ismertté, az USA-ban pedig kifejezetten népszerűvé. Az első tévés háborúnak is mondott hadműveletben többször ő mutatta be a precizíós csapásokat.

A 90-es években a legismertebb katonaként általános népszerűségnek örvendett, és többen lehetséges elnökjelöltet is láttak benne. Végül nem lépett politikai pályára, de 2000-ben támogatta a Bush-kampányt. A jelenleg kórházban kezelt idősebb Bush, aki az Öböl-háború alatt volt elnök,  nemzedékének egyik legkiválóbb katonai vezetőjeként méltatta a West Point akadémián végzett, majd rakétamérnökként is diplomázó Schwarzkopfot, aki szinte az összes ismert és fontos katonai kitüntetést megkapta már vietnami helytállásáért is.  • Tippek
  • Hírek