Orbán a csúcson érzi magát!

2013.06.28. 15:16
Körülnézett a brüsszeli csúcstalálkozón, és elégedetten vette észre, hogy mi vagyunk a legjobbak. De nem vette rossz néven, hogy a sikertelenek akarnak a sikereseknek tanácsot adni. A bizottsági ajánlás ellenére is folytatódik a rezsicsökkentés, a bankok terhei hosszútávra szólnak.

Az uniós csúcstalálkozó pénteki napjának fő témájában, a bankunióban csak érintőlegesen érdekelt magyar kormányfő délután hazánk nemzetközi sikereiről és a Bizottság által megfogalmazott ajánlásról tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben.

Orbán Viktor elmondása szerint sajátos helyzetben vett részt a miniszterelnöki csúcson, hiszen "ritkán adatik meg, hogy valaki egy olyan országot képviseljen, ami ilyen kiugró sikereket érjen el". A miniszterelnök a nemzetközileg is elismert eredmények között említette azt, hogy a Bizottság megszüntette a túlzottdeficit-eljárást, illetve azt, hogy az Európa Tanács elutasította a Magyarország demokratikus deficitjnek monitorozását. Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli azt, hogy az EP bizottsági szintjén – néppárti tartózkodások mellett - a vártnál simábban átment a Tavares-jelentés, nem válaszolt.

Orbán elmondása szerint a többi 26 uniós tagállam vezetője – többek között Angela Merkel és David Cameron - között ülve "körülnéztem az asztalnál, hogy van e olyan ország, ahol ennyire jó a reálgazdaság, de ilyet nem láttam". A reálgazdaság sikerei között a rezsi csökkenését, a munkanélküliség mérséklését és a foglalkoztatás javulását említette.

Magyarországgal az uniós csúcs egyedül az országspecifikus ajánlások szintján foglalkozott. Ezzel kapcsolatban Orbán fanyalogva jegyezte meg, hogy miközben Magyarország jól teljesít, eközben a sikertelen európai válságkezelők akarnak tanácsot adni nekünk - ennek ellenére azt elfogadja, hogy "rosszabbul teljesítő országoktól is érkezhet jó tanács". A kifogásolt pontokkal kapcsolatban elárulta a kormány tárgyalási stratégiáját is: "Ahol kompromisszumot kellett kötni, ott kompromisszumot kötöttünk, ahol nem kellett, ott nem kötöttünk".

Orbán – ahogy azt Varga útján már korábban világossá tette - a tárgyalásokon mereven elutasította a rezsicsökkentés leállításáról szóló bizottsági ajánlást, sőt, megerősítette az októberre tervezett újabb hullámot. Orbán elmondása szerint a lobbiérdekek ellenére sem enged a Bizottságnak a bankok megadóztatásának leállításában sem, és világossá tette, hogy ezek az adók egyáltalán nem ideiglenesek, hanem a társadalmi szolidaritás érdekét szolgáló állandó tehernek számítanak. Általános elvként leszögezte, hogy az Unió nem szólhat bele az adópolitikába.

A miniszterelnök úgy látta, a Bizottság a közmunkaprogramot bírálja is meg nem is, ezért "ahol dicsér, ott jó a szöveg, ahol bírál, ott rossz".

A csúcstalálkozón tárgyalt országspecifikus ajánlásokról a miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy a Bizottság rendszerint a legerősebb szövegváltozatot, míg a tagállamok általában a leggyengébbet támogatják, ezért az elutasító hozzállás nem Magyarországra, hanem szinte az összes tagállamra vonatkozik.

Orbán Viktor meglehetősen egyértelműen éreztette: a kormány nem nagyon igyekezne az eurozónába. Azt állította, hogy egyre egyértelműbben kirajzolódik a kétsebességes Európa képe, melyben a közös valutát használó országoknak tudomásul kell venniük, hogy össze kell hangolniuk a reformprogramjaikat. Az eurozónán kívüli tagállamok lehetőségei szerinte másik dimenzióban értelmezhetők, és ez a kívülállás sokkal nagyobb önállóságot jelent az ország számára.  • Tippek
  • Bankszámla