Bernadett
0 °C
4 °C

Uniós rovót kaphat Magyarország

2004.06.23. 07:48
Az Európai Bizottság elemzése szerint a magyar államadósság az idén meghaladhatja a GDP 60 százalékát, ami azt jelentheti, hogy egyedül a 25 uniós tagállam közül egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesítünk.
Kellemetlen meglepetés érheti Magyarországot július ötödikén, a magyar felzárkózási programhoz készített brüsszeli vélemény nyilvánosságra hozatalának napján - írja a Magyar Hírlap. Az EU gazdasági és pénzügyi bizottsága kedden megtárgyalta a csatlakozó országok által készített konvergenciajelentéseket.

Tavaly 59 százalék volt
A költségvetés felhalmozott adóssága a múlt esztendő végén a GDP 59 százalékát tette ki. Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint ezzel Magyaroroszág a csatlakozó országok között az élmezőnyben van, az adat megfelel a maastrichti követelményeknek. A Pénzügyminisztérium a mutató kiszámításánál 18.575 milliárd forintos múlt év végi GDP-t vett figyelembe - közölte a tárca szerdán.
A magyar felzárkózási programban - amelyet a Pénzügyminisztérium készített - még az szerepel, hogy a magyar államadósság a GDP 59,4 százalékára rúg az idén, vagyis éppen a hatvanszázalékos követelményszint alatt marad. Jegybanki források szerint viszont az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) által elfogadandó jelentés tervezetében - vélhetőleg hibás számítások miatt - 60,4 százalékban határozták meg az államadósság idei évre várható mértékét, amivel hazánk egyetlen maastrichti kritériumot sem teljesítene. Az inflációt 2,7, az államháztartás hiányát a GDP három százalékára kellene csökkenteni, ám az infláció vélhetőleg 6,5-6,9 százalék lesz, a deficitet pedig 5,8 százalékra várja a PM).

A jelentés végleges változatát július ötödikén hozzák nyilvánosságra, miután azt az Ecofin elfogadta. A PM úgy tudja, hogy a szövegben továbbra is az szerepel, hogy az államadósság "hatvan százalék közelében" lesz az idén, számszerűen pedig 59,4 százalék kerül a jelentésbe. Ha mégis a 60,4 százalékos szám kerülne a Európai Bizottság értékelésébe, az azt jelentené, hogy az idén a magyar gazdaság egyetlen maastrichti követelményt sem teljesít, ami viszont komoly presztízsveszteséget jelent a magyar gazdaságnak, és tovább ronthatná az amúgy sem túl kedvező befektetői megítélést.

A Magyar Hírlap jegybanki értesülései szerint a gazdasági és pénzügyi bizottság keddi ülésén azzal sem voltak túlságosan elégedettek, hogy a magyar államháztartás hiányát csak 2008-ra csökkentenék a GDP három százaléka alá. A többi tagállam ugyanis vállalta, hogy ezt 2006-ra teljesíti. Ugyancsak július ötödikén dönt az Ecofin arról, hogy mely országok ellen indít eljárást az EU a magas hiány miatt. Jelenleg a 25 tagországból 12-ben az idénre várható államháztartási deficit meghaladja a GDP három százalékát. A deficiteljárás során az Ecofin ajánlásokat tehet a hiány csökkentésére, ám közvetlen szankciót nem alkalmazhat a most csatlakozott országokkal szemben.