Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Francia-német front az EU-bizottság ellen

2003.09.22. 11:47
Közös, hétoldalas dokumentumban védte meg a tervezett adócsökkentést Franciaország és Németország, "mértéktelen szabályozással" vádolva az EU bizottságát.
A dokumentum terve a sajtóban már korábban kiszivárgott, most az első részletek is napvilágra kerültek. Már a cím is utal a lényegre: "Franciaország és Németország közösen az Európa gazdasági növekedéséért". Az anyag határozottan leszögezi, hogy az ésszerűtlen szabályok lassan Európa ipartalanításával fenyegetnek. A nyelvezet ugyan figyelembe veszi a diplomácia szabályait, de üzenete világosan kiolvasható "a bizottság jelenlegi ajánlásai aggasztóak".

Vasút és telekommunikáció

A közös fellépés célja az volt, hogy a legnehezebb helyzetben lévő gazdasági nagyhatalmak együtt állítsanak fel alternatívát az eurózóna pénzügyi vezetésének fiskális szigorával szemben, vagyis felmutassanak olyan nagyszabású gazdasági terveket, amelyek megvalósítása segíti a növekedés újbóli elérését.

A dokumentumban jelzésszerűen felvázolt tíz projekt között szerepel egy nagysebességű vasútvonal felépítése Párizs és Németország dél-nyugati része között, valamint a telekommunikációs infrastruktúra fejlesztése. Nem derül viszont ki, hogy a nagy állami beruházások mekkora összeget igényelnek.

Közös fellépés más ügyekben is

Több mint valószínű, hogy a gazdaságélénkítő tervek nem nyerik el az Európai Bizottság tetszését, miután az extra kiadások a költségvetési hiányt növelik, így a két ország még jobban eltávolodik a stabilitási és növekedési paktumban vállalt céloktól.

Mint ismeretes, Franciaország és Németország költségvetési hiányuk miatt óriási pénzbírságnak néznek elébe. Ráadásul a franciáknak az ipari óriás, az Alstom állami segélyei miatt is kellemetlenségei lesznek, ezt a segélyt ugyanis Brüsszel leállíttatta.

A magas szintű francia-német egyeztetések alapján a két nagyhatalom közös fellépése várható, méghozzá nem csak gazdasági-pénzügyi kérdésekben, hanem más területeken is, hiszen összefogásukkal növelhetik erejüket, megvédve egyre több ponton közös érdekeiket.