Valter
16 °C
31 °C

Francia-német front az EU-bizottság ellen

2003.09.22. 11:47
Közös, hétoldalas dokumentumban védte meg a tervezett adócsökkentést Franciaország és Németország, "mértéktelen szabályozással" vádolva az EU bizottságát.
A dokumentum terve a sajtóban már korábban kiszivárgott, most az első részletek is napvilágra kerültek. Már a cím is utal a lényegre: "Franciaország és Németország közösen az Európa gazdasági növekedéséért". Az anyag határozottan leszögezi, hogy az ésszerűtlen szabályok lassan Európa ipartalanításával fenyegetnek. A nyelvezet ugyan figyelembe veszi a diplomácia szabályait, de üzenete világosan kiolvasható "a bizottság jelenlegi ajánlásai aggasztóak".

Vasút és telekommunikáció

A közös fellépés célja az volt, hogy a legnehezebb helyzetben lévő gazdasági nagyhatalmak együtt állítsanak fel alternatívát az eurózóna pénzügyi vezetésének fiskális szigorával szemben, vagyis felmutassanak olyan nagyszabású gazdasági terveket, amelyek megvalósítása segíti a növekedés újbóli elérését.

A dokumentumban jelzésszerűen felvázolt tíz projekt között szerepel egy nagysebességű vasútvonal felépítése Párizs és Németország dél-nyugati része között, valamint a telekommunikációs infrastruktúra fejlesztése. Nem derül viszont ki, hogy a nagy állami beruházások mekkora összeget igényelnek.

Közös fellépés más ügyekben is

Több mint valószínű, hogy a gazdaságélénkítő tervek nem nyerik el az Európai Bizottság tetszését, miután az extra kiadások a költségvetési hiányt növelik, így a két ország még jobban eltávolodik a stabilitási és növekedési paktumban vállalt céloktól.

Mint ismeretes, Franciaország és Németország költségvetési hiányuk miatt óriási pénzbírságnak néznek elébe. Ráadásul a franciáknak az ipari óriás, az Alstom állami segélyei miatt is kellemetlenségei lesznek, ezt a segélyt ugyanis Brüsszel leállíttatta.

A magas szintű francia-német egyeztetések alapján a két nagyhatalom közös fellépése várható, méghozzá nem csak gazdasági-pénzügyi kérdésekben, hanem más területeken is, hiszen összefogásukkal növelhetik erejüket, megvédve egyre több ponton közös érdekeiket.