Szilárda
0 °C
6 °C

Sürgősen tárgyalna az EU alkotmányáról az ír elnökség

2004.01.09. 12:46
Személyesen próbálja meggyőzni Leszek Miller lengyel kormányfőt az Európai Unió soros ír elnöke az uniós alkotmány elfogadásának szükségességéről. Bertie Ahern attól tart, hogy az alkotmányozás halogatása a tervezet "szétmorzsolódásához" vezethet.
Sürgősnek minősítette az EU soros elnöki tisztségét betöltő Írország miniszterelnöke a tárgyalások újrakezdését a bővítéshez kidolgozott alkotmány ügyében, jelezve, hogy Dublin erőteljes kampányba kezd ennek érdekében. Bertie Ahern attól tart, hogy "szétmorzsolódik" az alkotmány tervezete, ha nem folytatódnak róla az egyeztetések.

Ahern elvetette azokat a korábbi vélekedéseket, amelyek szerint az év második felében kezdődő holland, vagy a 2005 elejétől induló luxemburgi elnökség idejéig "jegelni kell" az alkotmány ügyét. "Minél tovább fekszenek el az ilyen ügyek [...] annál nehezebbé válnak" - nyilatkozta a Financial Timesnak.

Millert puhítaná

A brit üzleti napilap szerint az ír kormányfő még januárban találkozni fog Leszek Miller lengyel miniszterelnökkel, kiderítendő, hogy enyhült-e a lengyel álláspont az alkotmánytervezetbe foglalt új szavazatsúlyozási rendszerrel kapcsolatban. Miller mindazonáltal már a kudarcos brüsszeli csúcs után, december közepén azt mondta a Financial Timesnak, hogy a brüsszeli nyomás ellenére az ír EU-elnökség alatt sem kíván engedni a nizzai egyezményben meghatározott szavazati arányokból.

A vita középpontjában az áll, hogy a nizzai egyezség Spanyolországnak és Lengyelországnak egyenként 27 voksot juttatott, Németországnak pedig - amelynek nagyobb a lakossága, mint a másik két országé együtt - csak 29-et.

Berlin az EU-alkotmány keretében próbálta módosíttatni ezt a méltánytalannak tartott elosztást, de a kísérlet merev lengyel és spanyol ellenállásba ütközött, és emiatt kudarcba fulladt az olasz elnökséget záró decemberi brüsszeli EU-csúcson az új alkotmánytervezet elfogadtatása. Ahern a pénteki Financial Times szerint José Maria Aznar spanyol kormányfővel - a német javaslat másik ellenzőjével - is tárgyalni akar.