Klaudia
-4 °C
2 °C

Iszapbirkózás az uniós főbiztosért

2004.06.24. 17:14
Eredménytelen iszapbirkózásba látszik torkolni Romano Prodi utódlásának a kérdése. Az Európai Bizottság távozó elnökének posztjára a munka nehézségei miatt kevesen pályáznak, az önjelöltektől pedig az EU állam- és kormányfői ódzkodnak. Bertie Ahern, az esélyesként is emlegetett ír kormányfő jövő hét kedden próbál egyezséget kicsikarni a kérdésben.
Újabb kísérletet tesz az Európai Bizottság új elnökének konszenzusos kiválasztására Bertie Ahern, az unió soros elnökségét ellátó Írország miniszterelnöke. A napok óta tartó eredménytelen kísérletek Prodi utódjának megtalálására számos találgatásra adtak okot.

Nem támogatják egyöntetűen

A távozó olasz főbiztos utódjaként a legfrissebb pletykák szerint ismét szóba került Peter Sutherland ír biztos. "Lehetetlen betölteni a világ legnehezebb állását úgy, ha nem teljes szívvel és egyetértésben helyezte oda az embert a bizottság" - utasította vissza a szóbeszédet Sutherland.

Az ír biztos mellett újból felmerült a posztot többször is visszautasító Jean-Claude Juncker luxemburgi és Bertie Ahern ír miniszterelnökök neve is. Egyes értékelések szerint Ahern nyitva hagyta a jelöltség kérdését, mondván "ezen a ponton nem tekinti magát jelöltnek".

Nehéz munka

Az Európai Bizottság elnöki posztja nem véletlenül nem a legnépszerűbb pozíció. A kibővült unió főbiztosának huszonöt tagállam vezetőivel és huszonöt EU-biztossal kellene folyamatosan békében együttműködnie úgy, hogy közben ellenálljon a francia-német tengely befolyásának. Mindeközben egyre több és nehezebb feladat hárulna rá.

Első feladatai egyike az EU új alkotmányának ratifikáltatása lenne, ezt nehezíti, hogy több tagállamban is jó eséllyel népszavazásokon utasítják majd el a szerződést. Ez akár az unió egységét is fenyegetheti. Ugyancsak nehéz dolga lesz az új főbiztosnak a közösség 2007-2013 közötti ciklusra vonatkozó költségvetésének összeállításakor.

Az össznemzeti jövedelem alapján megállapított közösségi befizetések mértéke már a tizenöt tagú unióban is véres vitákat eredményezett, ehhez most társul a májusban csatlakozott tíz országnak juttatandó közösségi támogatás kérdése. Ráadásul pont az EU leggazdagabb, legnagyobb tagállamai látszanak leggyakrabban megsérteni az unió gazdasági előírásait.

Hol vannak a nők?

Az egyre kétségbeesettebb keresgélés közepette Margot Wallström svéd biztos is kifogással élt. A környezetvédelmi biztos fájlalja, hogy a kiszivárogtatott jelöltek között nincs nő, ráadásul a kiválasztás folyamata is háttéralkuk közepette zajlik, nyílt, áttekinthető eljárás helyett.