Emőke
-4 °C
9 °C

Nem adhatják ki a légiutasok adatait az amerikaiaknak

2006.05.30. 13:02
Nem volt joga az Európai Bizottságnak, hogy a légiutasok adatainak kiadásáról kössön megállapodást az Egyesült Államokkal. Az amerikai hatóságok minden, az Egyesült Államokba utazó adatait bekérik a gépek indulása előtt. Amelyik légitársaság nem működik együtt, nem szállhat le az Egyesült Államokban.

Nem adhatják ki utasaik adatait az amerikai hatóságoknak az európai légitársaságok, döntött az EU luxembourgi bírósága (ECJ). Az EU és az Egyesült Államok az Európai Parlament (EP) tiltakozása ellenére írt alá megállapodást, mely engedélyezte a légiutasok adatainak kiadását.

A luxembourgi bíróság szerint azonban az Európai Bizottságnak nem volt joga rá, hogy adatvédelmi szempontból megfelelőnek nyilvánítsa az amerikaiak adatkezelését.

Az EU és az amerikaiak megállapodása értelmében a légitársaságoknak eddig ki kellett adniuk többek között utasaik nevét, lakcímét és hitelkártya-adatait. Az amerikaiak az intézkedéstől a terroristák kiszűrését remélték. Jogvédők azonban az adatok adatbázisba rendezésétől, így az egyének utazási szokásainak rendszerezett rögzítésétől tartottak.

Az eddigi gyakorlat szerint a légitársaságok az Egyesült Államokba tartó járataik indulása előtt negyed órával 34 elemű adatsort küldtek át a járatok utasairól. Az Egyesült Államok az együtt nem működő légitársaságokat a leszállási engedély megvonásával fenyegette.

Az EU és az amerikaiak között létrejött megállapodást az EP utalta a luxembourgi bíróság elé. A testület döntése szerint az Európai Bizottságnak nem volt jogalapja a szerződés megkötésére, ezért a szerződést törölte. Mindazonáltal szeptember 30-ig időt adott az EB-nek, hogy a jogi helyzetet tisztázva új megállapodást kössön.