Géza
-12 °C
-4 °C

Palesztin terroristákat támogatott az unió?

2003.11.27. 17:00
Az Európai Unió korrupcióellenes hivatala, az OLAF és a belga hatóságok közösen indítottak nyomozást annak kiderítésére, hogy megcsapolták-e az uniós támogatásokat az öngyikos merényleteket szervező palesztin terroristák - írja a brit The Independent.
A napilap információi szerint a szálak a németországi Aachenbe és a Belgium keleti részén fekvő Verviers-be vezetnek. A gyanú szerint itt működtek azok a civil szervezetek, amelyek a bevándorlók megsegítésére pályáztak meg uniós támogatásokat, és az elnyert pénzeket a palesztin Al-Aksza Mártírjainak Brigádja számára utalták át.

Rejtélyes átutalások

Az EU-pénzek után indított nyomozás csak egy a sok közül: a belga hatóságok jelenleg több nagy összegű banki tranzakciót is vizsgálnak, amelyek kapcsolatban állhatnak az Al-Akszával, de eddig nem jutottak eredményre. Az elsíbolt uniós pénzek útjának felderítését az is megnehezíti, hogy a három éve tartó intifáda kezdetén létrejött, Jasszer Arafat Fatah-mozgalmával kapcsolatban álló Al-Aksza Mártírjainak Brigádja az izraeli katonai megszállás alatt kisebb, önálló helyi szervezetekre hullott szét.

Lyukak a rendszerben?

Az Európai Bizottságot rendkívül kínosan érinti az ügy, mivel havonta mintegy 10 millió eurós összeggel támogatja a Palesztin Hatóságot. Korábban is felmerült már a gyanú, hogy az uniós támogatást terroristák vagy a korrupt palesztin hivatalnokok csapolhatják meg: legutóbb idén februárban vizsgálódott emiatt az OLAF az Európai Parlament kérése nyomán. A brüsszeli hivatalnokok elismerik ugyan, hogy nem tudnak elszámolni minden fillérrel, amit a hatóság elkölt, de eddig nem volt jele nagyobb rendellenességnek.

Chris Patten, az EU külügyekért felelős biztosa az eddigi részletek ismeretében csak annyi kommentárt fűzött a mostani ügyhöz: elsősorban az Európai Bizottságnak áll érdekében meggyőződni arról, hogy a nem-kormányzati szerveknek juttatott támogatásai nem terroristacsoportokhoz jutnak. A The Independent beszámolója szerint viszont ragaszkodik a Palesztin Hatóság további támogatásához, amelyet az unió kulcsfontosságú szereplőnek tart a közel-keleti békefolyamatban.