Piroska
-2 °C
5 °C

Szájer: Alapvető problémák vannak a kormány brüsszeli munkájával

Lendületes támadást intézett szerdán a magyar kormány eddigi uniós teljesítménye ellen a magyar európai parlamenti megfigyelők jobboldali csoportjának két vezetője, Szájer József és Ékes József. A két néppárti megfigyelő a kormány elmúlt évi munkáját épphogy kettesre értékelte, míg a képviselőknek négyest adott.
Szájer József, aki egy éve dolgozik az Európai Parlamentben, mint a Fidesz megfigyelője, többek közt azzal magyarázta a képviselők jó és a magyar kormány épphogy elégséges értékelését, hogy az EP a 2004-es költségvetés vitájakor 600 millió euróval meg tudta növelni azt a pénzt, amit az Unió az új tagállamokra fordítana az idén. De a tagállamok - akik a cehhet állják - a Tanácsban (ez a tagállamok képviseletének fóruma) lefaragták az összeget 100 millióra (persze nem a magyar kormány, de Budapest egyelőre nem szavazhat).

Arra a felvetésre, hogy nem gondolja-e, hogy unfair a Tanács és a Parlament összehasonlítása, a két intézmény alapvetően eltérő felépítése és működése miatt, Szájer azt válaszolta, hogy "nekünk itt hatszáz embert kellett meggyőznünk, nekik pedig tizenötöt. Intézményi viszonylatban jobban képviseltük az érdekeket, mint a kormány. A kormánnyal alapvető problémák voltak, gyakran még az információik is hiányoztak. Ezzel a kettessel ösztönözni akarunk, hogy dolgozni kéne, nem csak beszélni a nemzeti érdekekről nagy hangon" - mondta Szájer.

Az EP-ben végzett munka legfontosabb eredményének Szájer azt nevezte, hogy sikerült elérni: a következő ciklusban az EP-nek három állandó bizottsága (a külügyi, a belügyi és a kulturális) is foglalkozik majd kisebbségi ügyekkel; a kishatárforgalom ügyében az EP a magyaroknak kedvező javaslatokat fogadott el (a dosszié mos a Tanács előtt van); és sikerült benyomni a kiemelten támogatandó közlekedési beruházások uniós listájára a magyarországi hatos utat (noha ezt a tagállamok és az Európai Bizottság nyomására később kivették).

Szájer azt is mondta, hogy a szocialista EP-megfigyelőkkel amúgy példás volt az együttműködés az elmúlt évben, rendszeresen egyeztettek az aktuális ügyekről.

A megfigyelői időszaknak most vége van, mert az ország belép az EU-ba, viszont a parlament a választások miatt bezár. Legközelebb már "rendes" képviselők jönnek Magyarországról, szavazati joggal felszerelve.