Géza
-12 °C
-4 °C

Kudarc a brüsszeli csúcs

2003.12.13. 14:36
Nincs megállapodás az EU-alkotmányról, a küldöttségek gépei indulásra készek. Állítólag nem tudtak megállapodni a 25-ök az EU-n belüli szavazati arányokról, Silvio Berlusconi miniszterelnök pedig nem akar visszalépni az eddig elért eredményektől.
Egybehangzó brüsszeli diplomáciai források szerint az Európai Unió olasz elnöksége a délután 14 órakor kezdődött munkaebéden bejelenti, hogy nem sikerült megállapodást elérni a kibővített Európai Unió jövendő alkotmányáról. A diplomaták szerint az állam és kormányfők az ebéd során nyilatkozatot készítenek elő, amelyben a tárgyalások elnapolását jelentik be, de azok folytatásának menetrendjét nem rögzítik. Az olasz soros elnökséghez közel álló források úgy tudják, nem tudtak megállapodni a 25-ök az EU-n belüli szavazati arányokról, Silvio Berlusconi miniszterelnök pedig nem akar visszalépni az eddig elért eredményektől. A gyors befejezésre utal az is, hogy brüsszeli repülőtéri információk szerint a küldöttségek gépeit indulásra kész állapotba helyezték.

"Az értekezlet jelenleg azt a tényt állapíthatja meg, hogy nincs megállapodás" - mondta az olasz tisztviselő. Diplomaták közölték, hogy az alkotmányról folyó tárgyalásokat - amelyek a szavazási rendszert illető összebékíthetetlen nézetkülönbségek miatt jutottak holtpontra - elhalasztják.