Iván
21 °C
39 °C

Teljesültek a magyar célok az uniós alkotmányozásban

2003.12.09. 10:38
A jelenlegi és leendő uniós külügyminiszterek tegnap vitatták meg utoljára az unió alkotmánytervezetét, amely a hét végén a kormányközi konferencia elé kerül. A Népszabadság beszámolója szerint Kovács László elégedett az eredményekkel.
Az uniós alkotmányozást érintő magyar érdekek teljesülni látszanak, és Budapest kezdettől fogva bekapcsolódik az európai védelem erősítését megerősített együttműködésben célzók csoportjába is - jelentette be hétfőn este Brüsszelben a külügyminiszter. Az olasz elnökség ma terjeszti a tagállamok elé a hétfői külügyminiszteri találkozó módosító javaslatait is összegző átfogó kompromisszumos javaslatot az alkotmánytervezetről.

A javaslat nyitva hagyja a vitatott kérdéseket a tanácsi szavazati rendszerről, az állandó elnökségről, a minősített többségű döntéshozatal pénzügyekre való kiterjesztéséről és a kereszténység említéséről, amelyek megoldása a hét végi kormányközi konferenciára marad - írja a Népszabadság. Kovács László lát esélyt a megegyezésre, de nem teljesen biztos benne.

Magyarország elégedett lehet

A napilap kérdésére válaszolva a külügyminiszter elmondta: Magyarország szempontjából már nem várható olyan javaslat vagy döntés, amely ellentétes volna a nemzeti érdekekkel. Bármerre is dőljenek el a nyitott kérdések, a szöveg elfogadható számunkra. Benne van a kisebbségi jog, sok esély van rá, hogy bekerül az egy ország - egy biztos elve is, amelynek értelmében hazánknak is állandó, teljes jogú képviselője lesz az Európai Bizottságban, és nem alakulnak másokat kizáró külön csoportok az unióban. A megerősített együttműködésre lépő tagországok ugyanis csak minimális feltételeket várnak a gyorsabban haladóktól, és hajlandóak arra, hogy segítsék felzárkózni a szintén szorosabb integrációra törekvő többi tagállamot, ami az egyik legfontosabb magyar igény volt - írja a Népszabadság.