Auguszta
-3 °C
2 °C

Az Internacionálé éneklésével szavaztak az EU-alkotmányról

2005.01.12. 15:33
Az Európai Parlament 677 képviselője közül ötszázan mondtak igent az Európai Alkotmányról szóló határozattervezetre. Az ellenzék plakátokkal, fújolással, énekléssel tiltakozott.

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta szerdán Strasbourgban az EU alkotmányát. A jelen lévő 677 képviselőből ötszázan hagyták jóvá az erről szóló határozattervezetet. A kisebbségbe került, nemmel szavazó képviselők tiltakozó plakátokkal ("Az alkotmány Európa halála"), fújozással, illetve többen az Internacionálé eléneklésével fejezték ki elégedetlenségüket.

Az Európai Parlament állásfoglalása csak szimbolikus, az EU-alkotmány ratifikálása ugyanis az egyes tagállamok feladata, a strasbourgi testület csak véleményt mondhat ebben az ügyben. Ennek ellenére az alkotmány melletti kiállás elősegítheti, hogy a dokumentumot mind a huszonöt tagállamban elfogadják, különösen azokban az országokban, ahol erről népszavazással döntenek majd. Legalább kilenc EU-tagállamban kérdezik meg a lakosság véleményét ebben az ügyben, és ezek közül kettőben, a briteknél és a dánoknál egyelőre nagyon komoly az elutasítók tábora.

Az elfogadott határozat szerint az Európai Parlament támogatja az alkotmányos szerződést, és teljes meggyőződéssel kiáll annak ratifikálása mellett.

Az Európai Parlament egyébként - a litván és a magyar parlament után - harmadikként hagyta jóvá ezt a hosszas előkészítő munka után tavaly júniusban elfogadott alkotmányt.