Piroska
-2 °C
5 °C

A Fidesz és az MSZP is támogatja az európai alkotmány aláírását

2004.10.05. 15:12
Az ellenzék is támogatja az uniós alkotmány aláírását. A kormány határozati javaslatát annak ellenére is elfogadja a Fidesz, hogy az európai alkotmányból kimaradt az utalás a kereszténységre, és hogy a kisebbségi jogokról szóló rész "sem fedi le, amit a magyarok kisebbségi jogokon értenek".
Az MSZP és a Fidesz is támogatta kedden a parlamentben, hogy a kormány, az Országgyűlés általi megerősítés fenntartása mellett aláírja az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést.

Mást ét kisebbségi jogon

"A szerződés létrehozása mindenképpen közös siker", jelentette ki az alkotmány aláírásáról rendelkező határozati javaslat általános vitájában Bársony András külügyi államtitkár. A szerződésben érvényesülnek a magyar érdekek, utalt arra, hogy az alkotmány preambulumába bekerült a kisebbségek védelmének jogi garanciája, 2014-ig fennmarad az egy ország, egy biztos elv, és megfogalmazódik az unióhoz később csatlakozók felzárkóztatásának elve is.

Az alkotmányos szerződés aláírását a Fidesz is támogatja. A párt nevében felszólaló Hörcsik Richárd ugyanakkor különvélemény csatolását tartja szükségesnek az Európai Unió kormányközi konferenciájának záródokumentumához a kisebbségek ügyében. Mint mondta, igaz ugyan, hogy az alkotmány preambulumába bekerült a kisebbségekre történő utalás, de a szöveg "nem fedi le, amit a magyarok kisebbségi jogokon értenek".

Hiányolták a gyökereket

Hörich hiányolta, hogy az alkotmányból kimaradt a keresztény gyökerekre történő utalás. Ez véleménye szerint nem vallási, hanem történelmi kérdés.

A szerződést október 29-én Rómában írják alá, a ceremónián magyar részről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter vesz részt.