Benedek
-5 °C
5 °C

Széteshet az unió az alkotmány miatt

2003.12.04. 11:20
Ki lehetne zárni az Európai Unióból azokat a tagállamokat, amelyek nem ratifikálják a tervek szerint hamarosan elkészülő európai alkotmányt - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. Romano Prodi szerdán fejtette ki véleményét az Irish Times című ír napilapnak adott nyilatkozatában.
Nem fordulhat elő, hogy egyetlen ország megakadályozza az Európai Unió alkotmányának megszületését - közölte a bizottság elnöke. Mint mondta, természetesen nem arról van szó, hogy egy tagállamot kizárunk a szervezetből, pusztán azért, mert nemmel szavazott. Megoldást kell azonban találni arra kérdésre, hogy miképpen kerülhető el az a helyzet, amikor egy ország 24 másikat tart fel - vélekedett Romano Prodi. - Nem zárhatjuk ki azt a lehetőséget, hogy egy, a döntéshozatalt folyamatosan blokkoló ország kívül marad a közösségen - tette hozzá.

Önmagukat zárják ki az ellenzők

Azt azonban hangsúlyozta, hogy egy ilyen fontos kérdésben nem lehet egyszerűen vagy elhamarkodottan dönteni. Nem azonban figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ha egy adott ország folyamatosan nemet mond minden alkomtányos javaslatra és képtelen a kompromisszumra, azzal a saját kívülmaradása mellett teszi le a voksot, és "ki sem kell rúgni" az unióból.

Az EU alkotmányának ratifikálása a következő nagy politikai kihívás, ami közösség előtt áll, természetesen csak a tervezet végső változatának kialakítása után.

Mit mond a nép?

Az Európai Unió jelenlegi, illetve leendő tagállamai közül Írország, Dánia, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Csehország és Spanyolország népszavazást ír ki a készülőben lévő EU-alkotmány elfogadásáról, és az EUObserver.com értékelése szerint előfordulhat, hogy valahol elutasítják a dokumentumot. Hasonló eset előfordult már Írországban, ahol az első, 2001-ben kiírt referendumon a lakosság elutasította a Nizzai Szerződést, ezért a következő évben meg kellett ismételni a szavazást, amikor végül igent mondtak rá.