Konrád
8 °C
26 °C

Kuncze: az ellenzék a polgárit összekeveri az alpárival

2004.06.08. 11:37
A miniszterelnök dolgozószobájába hívta megbeszélésre Kovács László szocialista pártelnököt és Kuncze Gábor szabad demokrata vezetőt, ahol megállapították, a választás tétje most már az ország nyugalma. Medgyessy szeptemberig átalakítja a kormányát.
"A választások tétje megváltozott" - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, miután kedden reggel rövid megbeszélést folytatott Kovács László MSZP-s elnökkel és Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnökkel. A kormányfő szerint most már az ország nyugalma a tét, hogy folytatható-e a nyugodt építkezés, vagy a 2002-es kampányhoz hasonlóan a politika ismét megjelenik a családokban, a templomokban, a munkahelyeken. Medgyessy szerint az ország békét akar, és nem akar permanens kampányt folytatni.

Lehűtik a forrófejűeket

A keddi megbeszélésen szóba került a hértfői parlamenti ülés, amelyen az ellenzéki képviselők nem engedték Kovács László beszédét végigmondani, Medgyessy ezt a megbecsülés és a tisztelet hiányának tulajdonította. Medgyessy Péter nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy Göncz Kinga lesz az új esélyegyenlőségért felelős miniszter. Annyit azonban elismert, hogy szeptemberig változtat a kormány összetételén.

A szocialista pártelnök szerint, amennyiben ők szereznek többséget, vagy legalább olyan jól szerepelnek, mint ellenfeleik, az lehűti mindazokat, akiknek "most túl forró a fejük".

Nem hagyják szó nélkül

Kovács szerint azzal nincs baj, ha az ellenzék elmondja mit gondol másként mint a kormány, de azt már nem hagyhatják szó nélkül, ha a jövőre vonatkozóan hangoznak el valótlanságok, ha konkrétan azzal ijesztgetik a választókat, hogy még a nyáron olyan megszorító csomagot tesz le a kormány, amibe két Bokros-csomag is belefér.

Kuncze szerint olyan ez a választás, mintha a politika vérre menne, mintha háború lenne, noha a választás belpolitikai szempontból nem több, mint a ciklus közepén vett közvéleménykutatás. A hétfői parlamenti vitára utalva úgy vélte, hogy az ellenzék összekeveri a polgárit az alpárival.