Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gyanús közbeszerzéseket támad az EU

2004.10.15. 11:04
A svéd Uppsala körzetének egyik közbeszerzésében az EU illetékesei szerint olyan utalások történtek, hogy csak adott órajelű processzorokkal érdemes versenybe szállni. Az Európai Bizottság egyszerre négy tagállamtól kér magyarázatot a furcsa kiírásokra.
Az Európai Bizottság felszólította Franciaországot, Hollandiát, Finnországot és Svédországot, hogy nyilatkozzanak bizonyos számítástechnikai közbeszerzéseik részleteivel kapcsolatban. A gyanú szerint olyan kiírások készültek, amelyeket csak bizonyos órajelű Intel processzorok teljesíthetnek.

Az uniós belső piacra vonatkozó irányelvek viszont tiltják a szállítandó márka előzetes kijelölését. A fenti esetben elsősorban az AMD-t érhette volna hátrány. Az Európai Bizottság szerint a szükséges órajel kijelölése egyrészt nem elegendő a számítógép teljesítményének értékelésére, másrészt ellentétes az európai joggal.

Ketyeg a két hónap

A Bizottság által hivatalosan megkeresett tagállamok két hónapot kapnak az állásfoglalásra. Ha a Bizottság nem kap kielégítő választ, és arra a véleményre jut, hogy valóban sérültek az európai jogelvek, az érintett tagállamokat formális úton felszólíthatja a hiányosságok kiküszöbölésére. Ha ezt a felszólítást nem teljesítik a tagállamok, a Bizottság az Európai Bíróság (ECJ) elé viheti az ügyet.

A gyanú szerint az érintett országok hivatalai a beszerzendő számítógépek műszaki jellegzetességeit diszkriminatív formában határozzák meg. Az érintett közbeszerzéseknél három bűnös feltétel egyike szerepelt. Vagy kifejezetten Intel processzorok szállítását kérték, illetve Intel vagy egyenértékű processzort követeltek meg, esetleg pontos órajelet adtak meg a szükséges processzor leírásánál.

Előzékeny órajel

Franciaországban tartományi hivatalok illetve közintézmények tucatnyi számítógépes beszerzés kiírását jelentették meg Intel processzorokat illetve adott órajelnél gyorsabb mikroprocesszort megkövetelve.

Hollandiában Amszterdam városa írt ki közbeszerzést számítógépek, noteszgépek és monitorok és a kapcsolódó szolgáltatások szállítására. A kiírás szerint Intel processzorokra van szükség, sőt Amszterdam még az órajelet is megadta.

Finnországban a Jyväskylä és Tampere egyetemek illetve a Häme főiskola három külön kiírásban felvette a műszaki követelmények közé az Intel processzorok vagy azonos értékű termékek alkalmazását.

Muszáj az Intelt hozni

Svédországban Filipstad település és a Chalmers műszaki egyetem egymástól függetlenül hirdette meg számítógépek beszerzését. Mindkét esetben az volt a követelmény, hogy Intel Pentium processzort használó PC-ket szükséges szállítani.

A svéd rendőrség noteszgépek szállítására kért ajánlatokat, és szükségesnek látta a műszaki feltételek közt feltüntetni, hogy Intel Centrino processzorokra van szüksége. Uppsala körzet egyik közbeszerzésében az EU illetékesei szerint olyan utalások történtek, hogy csak adott órajelű processzorokkal érdemes versenybe szállni.

A Bizottság hasonló problémák miatt az év elején felszólító levélben kérte Olaszországot és Németországot a szükséges lépések megtételére.