Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az apátia dominál a keleti blokkban

2006.03.08. 15:10
Kapcsolódók (1)
Csehországon kívül nem aratott átütő sikert a demokrácia a keleti blokk országaiban. A demokráciát mindössze a volt kommunista országok lakóinak 28 százaléka támogatja, 24 százalékuk a szocializmust sírja vissza. A keletiek harmadának mindegy, 14 százalékuk szerint így is, úgy is rossz.

Összességében a kelet-európai új demokráciák polgárainak alig több mint egynegyede támogatja a demokráciát, a térségre az apátia a legjelemmzőbb, derült ki az Eurobarometer felkérésére készített TÁRKI-felmérésből. A volt szocialista országok polgárainak körében 28 százaléknyi a demokráciapártiak, 24 százaléknyi a szocializmus híveinek aránya.

A demokraták egyedül Csehországban vannak többségben, a csehek 52 százaléka egyértelműen a demokráciát tartja jobb rendszernek. Itt a legalacsonyabb a kommunizmus híveinek az aránya is, csupán 13 százalék. A kommunizmust a csehek után legkevésbé az utolsó európai diktatúrában, Fehéroroszrszágban kedvelik, igaz, itt a demokráciát is csupán 22 százaléknyian támogatják. A belaruszok többsége apatikus, 52 százalékuk szerint mindegy, milyen rendszer van.

Magyarországon a demokrácia hívei 28 százaléknyian vannak, alig valamivel többen, mint a 23 százaléknyi szocializmusrajongó. A magyarok 36 százaléka szerint mindegy, milyen rendszer van, 13 százalékuk szerint így is, úgy is rossz.

A szocializmus hívei Szlovákiában és Oroszországban vannak relatív többségben. Bár a szlovákok 30 százaléka demokráciapárti - ez kiemelkedőnek számít -, 31 százalékuk a kommunizmus híve. Oroszországban a 13 százaléknyi demokratára 36 százaléknyi szovjetnosztalgikus jut. Náluk csak a bolgárok rajonganak jobban a bukott rendszerért, 38 százalékuk valja magát a szocializmus hívének.

Magyarországnál csak a már említett három országon kívül csak Romániában kedvelik egy hajszállal jobban a szocializmust. A demokrácia iránti rajongásban Románia, Szlovákia, Lengyelország és Észtország is megelőzi Magyarországot, derül ki a Tárki kutatásából.