Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zárolnák Arafat bankszámláját

2004.07.21. 12:30
Leállíttatnák a palesztinoknak nyújtott uniós pénzügyi támogatásokat a német szociáldemokraták. Az ellenzéki CDU inkább Arafat bankszámláit zárolná. A német parlamenti pártokat feldühítette, hogy többmillió eurónyi segély került Arafat magánbankszámláira.
Felfüggesztenék a Palesztin Hatóságnak nyújtott EU-s segélyek juttatását a német parlamenti pártok. Ez "célszerű módja volna annak, hogy a Jasszer Arafat palesztin elnökkel zajló hatalmi harcban az EU a mérsékelt, konstruktív erőket támogassa" - mondta a Berliner Zeitungnak Gert Weisskirchen, a szociáldemokrata Bundestag-frakció külpolitikai szóvivője. Az SPD-politikus szerint a napok óta tartó palesztin kormányválság "Arafat politikai alkonyának" kezdetét jelzi.

Arafat alkonya

Az ellenzéki kereszténydemokraták közel-keleti szakértője óvatosságra intett a segélyek befagyasztásával kapcsolatban. Ruprecht Polenz szerint az esetleges EU-szankciók könnyen a békefolyamat radikális ellenfeleinek (például a Hamásznak) a megerősödését vonhatják maguk után.

CDU-politikus szerint inkább Arafat bankszámláit kellene zárolni, amelyeken "nyilvánvalóan jogtalanul parkolnak európai fejlesztési segélyek". Az ARD német közszolgálati tévéadó nemrégiben levetített tényfeltáró riportja szerint nem kizárt, hogy a Palesztin Hatóság vezetése az európai segélyek jelentős részét elsikkasztotta, bizonyos hányadát pedig terrorista szervezeteknek utalta át.

Hatékonyabb ellenőrzést kérnek

Óva intett Arafat "leírásától" a kormányzó Zöldek szakértője. Christian Ströbele a Berliner Zeitungban úgy vélte, elnökük jövőjéről maguknak a palesztinoknak kell dönteniük. Ströbele szerint ugyanakkor a palesztinoknak szánt segélyek szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzésére lenne szükség.

"Ügyelni kell arra, hogy a pénz ne kétes csatornákba kerüljön, hanem valóban eljusson a rászorulókhoz" - mondta. A pénzügyi támogatás leállítása azonban, tekintettel a Gázai övezetben fennálló katasztrofális állapotokra, felelőtlen dolog volna - vélekedett a zöld politikus.