Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Zárolnák Arafat bankszámláját

2004.07.21. 12:30
Leállíttatnák a palesztinoknak nyújtott uniós pénzügyi támogatásokat a német szociáldemokraták. Az ellenzéki CDU inkább Arafat bankszámláit zárolná. A német parlamenti pártokat feldühítette, hogy többmillió eurónyi segély került Arafat magánbankszámláira.
Felfüggesztenék a Palesztin Hatóságnak nyújtott EU-s segélyek juttatását a német parlamenti pártok. Ez "célszerű módja volna annak, hogy a Jasszer Arafat palesztin elnökkel zajló hatalmi harcban az EU a mérsékelt, konstruktív erőket támogassa" - mondta a Berliner Zeitungnak Gert Weisskirchen, a szociáldemokrata Bundestag-frakció külpolitikai szóvivője. Az SPD-politikus szerint a napok óta tartó palesztin kormányválság "Arafat politikai alkonyának" kezdetét jelzi.

Arafat alkonya

Az ellenzéki kereszténydemokraták közel-keleti szakértője óvatosságra intett a segélyek befagyasztásával kapcsolatban. Ruprecht Polenz szerint az esetleges EU-szankciók könnyen a békefolyamat radikális ellenfeleinek (például a Hamásznak) a megerősödését vonhatják maguk után.

CDU-politikus szerint inkább Arafat bankszámláit kellene zárolni, amelyeken "nyilvánvalóan jogtalanul parkolnak európai fejlesztési segélyek". Az ARD német közszolgálati tévéadó nemrégiben levetített tényfeltáró riportja szerint nem kizárt, hogy a Palesztin Hatóság vezetése az európai segélyek jelentős részét elsikkasztotta, bizonyos hányadát pedig terrorista szervezeteknek utalta át.

Hatékonyabb ellenőrzést kérnek

Óva intett Arafat "leírásától" a kormányzó Zöldek szakértője. Christian Ströbele a Berliner Zeitungban úgy vélte, elnökük jövőjéről maguknak a palesztinoknak kell dönteniük. Ströbele szerint ugyanakkor a palesztinoknak szánt segélyek szigorúbb és hatékonyabb ellenőrzésére lenne szükség.

"Ügyelni kell arra, hogy a pénz ne kétes csatornákba kerüljön, hanem valóban eljusson a rászorulókhoz" - mondta. A pénzügyi támogatás leállítása azonban, tekintettel a Gázai övezetben fennálló katasztrofális állapotokra, felelőtlen dolog volna - vélekedett a zöld politikus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!