Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Terroristáknak utalták az EU-s támogatást?

2004.06.08. 11:22
Arafat aláírásával jóváhagyott, a terroristáknak szóló átutalások nyomaira talált az ARD német közszolgálati televízió. A Palesztin Hatóság számlájáról öt év alatt csaknem egymilliárd dollár tűnt el, az összegből Izrael elleni terrorakciókat is finanszíroztak.
Izrael ellen elkövetett merényleteket finanszíroztak az Európai Unió a Palesztin Hatóságnak utalt juttatásaiból - állítja a Report München, a német közszolgálati ARD televíziós csatorna tényfeltáró műsora. Több olyan dokumentum is a szerkesztőség birtokába jutott, melyeken Jasszer Arafat aláírásával utalnak át jelentős összegeket a palesztin vezető Fatah nevű mozgalmának, illetve az al-Aksza Mártírjainak Brigádja terrorszervezetnek.

Terroristák is hozzáférhettek

A közvetlenül a Palesztin Hatóság rendelkezésére álló 246 millió euróból a Tanzim Milíciák nevű fegyveres csoport aktivistái is kaptak. Az ellenőrzés nélkül felhasználható pénzekhez Marván Barguti, az Arafat utódjának is tekintett, vasárnap ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Fatah-vezér is hozzáférhetett - állítja az ARD.

A pénz kairói, londoni, New York-i és genfi postacímekkel rendelkező cégeken illetve bankokon keresztül jutott el a terrorszervezetekhez. A pénz egy része abból a 898 millió dollárból származhatott, ami a Nemzetközi Valutaalap vizsgálódása szerint az elmúlt öt évben eltűnt a Palesztin Hatóság bankszámláiról.

Brüsszel is vizsgálódik

Az ügyben az EU visszaélések kivizsgálásával foglalkozó hatósága, az OLAF is nyomoz. Franz Herman Brüner, a szervezet vezetője azonban nem kívánt részleteket közölni a vizsgálat lezárása előtt. Abdallah Frangi, a palesztinok németországi képviselője tagadta, hogy akár csak egy euróval is visszaéltek volna.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft