Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nem csak a magyarokat bünteti Ausztria

2004.02.26. 14:49
Esélyt lát a magyarországi munkavállalók számár kiadott munkavállalási engedélyek számának növelésére Thomas Klestil. A posztjáról hamarosan távozó osztrák államfő szerint a munkapiaci korlátozások nem konkrétan Magyarországot büntetik. A korlátozásokat két év múlva felülvizsgálhatják - bíztatott a búcsúlátogatásra érkező osztrák elnök.
Nem konkrétan Magyarországgal szemben alkalmaz megkülönböztetést Ausztria a munkapiaci korlátozásokkal - jelentette ki budapesti búcsúlátogatásán Thomas Klestil osztrák államfő. Mint mondta, a megkülönböztetést Ausztria valamennyi csatlakozó országgal szemben érvényesíti.

"Szívesen közvetítem Ausztriában a mielőbbi nyitást szorgalmazó magyar igényt" - mondta Klestil a magyar államfővel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón.

Átmeneti megértés

"Magyarországnak az uniós munkaerőpiac teljes liberalizálására vonatkozó 2+3+2 éves átmeneti időszak során folyamatosan törekednie kell annak mielőbbi megszüntetésére" - jelentette ki a témához kapcsolódóan Mádl Ferenc. Mint mondta, az EU mind a négy szabadságjogának - az áruk, a személyek, a tőke és a szolgáltatások - minél előbb teljes körűen érvényesülnie kell az újonnan csatlakozók vonatkozásában.

"Úgy látszik, átmenetileg Magyarországnak is megértést kell tanúsítania az EU-országok irányában a munkaerő kérdésben, mint ahogy az unió is átmeneti időszakot biztosított Magyarország számára a külföldiek földtulajdon-vásárlása ügyében" - jelentette ki a magyar államfő. Az osztrák elnök megjegyezte, hogy a munkaerő-áramlás átmeneti korlátozását már két év után felül lehet vizsgálni.

"Esetleg közben növekedhet az a munkaerő-kontingens, amelyet kétoldalú megállapodás alapján Magyarország eddig is használhatott az osztrák munkaerőpiacon" - tette hozzá Mádl Ferenc.