Mátyás
-6 °C
1 °C

Trükkös autólopások és csalások Európában

2003.11.04. 10:47
Ausztriában a kiállítóteremből lovasítják meg a nagy értékű gépkocsit, Németországban eltűntként jelentik be az autót, miután lízingszerződést kötöttek rá, Bulgáriában az autótolvajok váltságdíjat kérnek az autó visszaszolgáltatásáért. A változatos módszerekről legutóbb Szófiában, a gépkocsi-lopásokról, biztosítási csalásokról és a lopott autókkal való kereskedelemről tartott nemzetközi értekezleten kaphattak körképet a résztvevők.
Az utóbbi években Bulgáriában egyértelműen emelkedett a lopott kocsik visszaszolgáltatásáért kért váltságdíj összege - mutatott rá Georgi Petkanov belügyminiszter. A bolgár biztosítók szövetségének képviselője szerint a tolvajok érdeklődése megnőtt az olyan nem biztosított, különösen értékes gépjárművek iránt, amelyek tulajdonosa hajlandó nagy összeget is kifizetni a jármű visszaszerzéséért. Paradox módon ez azt eredményezte, hogy tavaly kevesebb biztosított autót loptak el. Sőt, gyakran még biztosítással rendelkező gépkocsik tulajdonosai is hajlandók pénzt adni autójukért, semhogy kivárnák, amíg évek telnek el, amíg a biztosító fizet nekik az ellopott kocsiért. A tolvajok azonban nem riadnak vissza attól, hogy felgyújtsák a gépjárművet, ha a tulajdonos nem fizet.

Kiállítóteremből

Ausztriában a legújabb módszer, hogy már a márkakereskedők kiállítóterméből lopják az autókat. Az év eleje óta megsokszorozódott a nagy értékű német autómárkák: Mercedesek, BMW-ék és Audik meglovasítása a márkakereskedőktől, jelentette ki a konferencián Herbert Bauer, az osztrák szövetségi rendőrség képviselője. Nemrég egy bécsi márkakereskedőtől két, egyenként 90 ezer euró értékű Mercedes SL gépkocsit loptak el. Januárban pedig az osztrák fővárosban és Alsó-Ausztriában 16 kiállított Audi 6-os gépkocsit vittek el hamisított kulcsokkal.

Hamis papírokkal Németországban

Németországban a gépkocsi-tolvajok inkább hamis személyi papírokkal bérelnek gépkocsit, vagy hamis csekk-könyvvel vásárolnak, vagy csalárd módon lízingelnek gépkocsikat, amelyek aztán eltűnnek - mutatott rá a Erik Sturm, az Interpol németországi irodájának képviselője. Mindezt avval magyarázta, hogy az egyre tökéletesebb biztonsági rendszerek igencsak megnehezítik a gépkocsik elvitelét. Ezért a tolvajbandák inkább azt választják, hogy legálisan szerzik meg a kulcsot és a papírokat, bérlés vagy lízing útján, és csak a későbbi eladáskor produkálnak hamis tulajdoni papírokat. Ilyen módszerrel, legutóbb egy német cég hatszáz gépkocsit szerzett be haszonbérletre, majd azokat továbbadta, mielőtt csődöt jelentett volna, így a bérbeadó nem hajthatta be a gépkocsik értékét.

Dekódolás Olaszországban

Olaszországban a rendőrség olyan műhelyre bukkant, ahol a csalók nagy értékű gépkocsik fedélzeti számítógépeinek módosításán dolgoztak; ezek úgy vannak programozva, hogy a luxusautó motorját blokkolják. A veszély hatalmas, ha lehetségesnek bizonyul, hogy a védelmi rendszer kijátszható - vélekedett Serafino Santilli, az Interpol olasz irodájának képviselője.

Mindenki benne van

Csehországban a módszer a következő: a külföldön karambolozott gépkocsikat olcsón megveszik, importálják, hogy jó állapotú gépkocsiként biztosítást kössenek rá. Ezután balesetet szimulálnak, és a biztosítóval visszatéríttetik a jó állapotúként beállított gépkocsi értékét a tulajdonosnak. Ez a csalás azonban csak úgy lehetséges, ha abban korrupt rendőrök, vámosok és biztosítási szakemberek is közreműködnek - mondta Renata Vrtiskova a prágai rendőrség képviseletében.

Lopott rendszámmal

Fehéroroszországban a rendszámtábla-lopások révén teszik lehetővé, hogy Nyugaton ellopott gépkocsikat áthozzanak a határon. Három év alatt mintegy 9500 rendszámtábla tűnt el - közölte a fehérorosz belügyminisztérium illetékese.