Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány kiáll Kovács mellett

2004.11.01. 14:36
Az eddigi magyar biztost szinte mindegyik EP-frakció kedveli, ezért ha a kormány ismét őt jelölte volna, az energiaügyeknél fontosabb bizottságot kaptunk volna - írja a FAZ. Kovács László alkalmasságát viszont sokan megkérdőjelezik. Gyurcsány Ferenc kiáll Kovács mellett.
Az Európai Néppártban, az Európai Parlament (EP) legnagyobb, jobbközép pártok képviselőit tömörítő frakciójában "tiszteletre méltó" lépésnek tekintik az olasz kereszténypolitikus, Rocco Buttiglione visszalépését, de azt várják, hogy José Manuel Barroso kijelölt elnök további változtatásokat hajt végre a névsorban - írta hétfői számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Buttiglione nem lehet parasztáldozat, kinek lemondását illetően a baloldali frakciók a legkönnyebben egyetértésre tudnak jutni" - idézte a frankfurti lap a német CDU/CSU EP-csoportjának két tisztségviselőjét.

A német lap úgy tudja, hogy bár az elmúlt hetekben az EP szociáldemokrata, szocialista frakciójában is kételyek merültek fel Kovács László volt külügyminiszter, mint kijelölt energiaügyi biztos hozzáértésével kapcsolatban, de a hét végén közzétett listáján a frakció őt már nem szerepelteti, mint olyan személyt, kinek posztján változtatás kívánatos. Jan Marinus Wiersma, a frakció helyettes vezetője csupán a holland Kroes, a lett Udre és a dán Fischer Boel személyével kapcsolatban fejezte ki "nagy fenntartását".

Ugyanakkor csaknem az összes frakció rokonszenvvel viseltetik Balázs Péter eddigi, a még mindig hivatalban lévő magyar biztos iránt, és ezt a rokonszenvet nem rejtik véka alá. Balázs Péter nagyon jó benyomást keltett rövid hivatali ideje alatt. Amennyiben a magyar kormány ismét Balázst javasolta volna, Barroso bizonyára még az energiaügyeknél is fontosabb feladattal bízta volna meg - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung bizottsági forrásokra hivatkozva.

Magyarországnak van hivatalos jelöltje az Európai Bizottságba, s nem lát okot arra, hogy álláspontján változtasson - jelentette ki hétfőn este Berlinben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magyar újságírók előtt arra a kérdésre válaszolva, hogy a magyar kormány kitart-e Kovács László jelölése mellett.