Emőke
-4 °C
9 °C

Balázs Pétert jelölik EU-biztosnak

2004.02.02. 12:05
Balázs Pétert jelöli a kormány EU-biztosnak, jelentette be a parlamentben hétfőn a kormányfő. Medgyessy Péter szerint jelentős az érdeklődés az EU-s munkahelyek iránt Magyarországon, közel hússzoros volt a túljelentkezés a meghirdetett állásokra. Kovács László külügyminiszter szerint az összes parlamenti párttal egyeztettek a vezető pozíciókról, a Fidesz viszont elégedetlen az eljárással.
Medgyessy Péter kormányfő hétfőn bejelentette, kiket jelöl a kormány az EU-s vezető pozíciókba: Balázs Péter korábbi EU-s nagykövetet EU-biztosnak, Juhász Endrét, az EU-s koordinációért felelős tárca nélküli minisztert az EU-bíróság tagjának, Czúcz Ottó Alkotmánybírót az Európai Elsőfokú Bíróság bírájának és Halász Gejza Zsoltot, az ÁSZ munkatársát az EU Számvevőszék tagjának.

A kormányfő és a pártelnök
A kormányfő szerint ők képviselik majd a "magyar szellemiséget Európában, amelyre mindannyian büszkék vagyunk", és eljött az idő, amikor valóban alakíthatjuk az európai eseményeket.

Juhász Endre posztja elfoglalásával egyidőben lemond miniszteri tisztségéről. Czúcz Ottót a Legfelsőbb Bíróság elnöke is támogatta, mondta a kormányfő. Az Európai Számvevőszék tagságára az ÁSZ elnökétől kért javaslatot a kormány.

Kovács László EU-biztos lehet

Balázs Péter életrajza
Balázs Péter 1941. december 5-én született Kecskeméten. 1963-ban a közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. Ezután az Elektroimpexnél üzletkötő, 1969-től a Külkereskedelmi, majd a Kereskedelmi Minisztériumban osztályvezető, főosztályvezető-helyettes volt. 1982-87 között Brüsszelben kereskedelmi tanácsos. Hazatérve ismét a minisztériumban dolgozott főosztályvezetőként, 1992-93-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. 1993-tól koppenhágai, 1997-2000 között bonni, illetve berlini nagykövet, 2002-től a Külügyminisztérium Integrációs és Külgazdasági Államtitkárságát vezette. 2003 óta a Magyar Köztársaság brüsszeli állandó EU képviseletének vezetője. Az Európa Mozgalom magyar tanácsának alelnöke, az Egységes Európáért Társaság elnöke. 1990-től a közgazdaságtudományi egyetem c. egyetemi docense, 2000-től egyetemi tanára. 2003 óta akadémiai doktor.
A miniszteri biztos ugyanakkor az idén október végéig tölti be posztját, addig is gyakornokként tanulja a szakmát a francia EU biztos mellett, aki a strukturális alapokért felelős. Ezt követően a kormány a posztra újra jelöl valakit. Az Index információi szerint az is szóba került, hogy Kovács László pártelnöki és külügyminiszteri posztját adja fel majd az EU-biztosi tisztért. Juhász mandátuma sorsolástól függően 2006-ig, vagy 2009-ig marad érvényben, az elsőfokú bíróké ugyanakkor csak az idén augusztus végéig. A számvevőszéki mandátum 2006-ig szól.

A Fidesz elégedetlen

Kovács László külügyminiszter szerint a jelöltekről egyeztettek a parlamenti pártokkal is. Ugyanakkor Szájer József fideszes képviselő úgy nyilatkozott, hogy az eljárással elégedetlenek, mert a miniszterelnöki bejelentés előtt három perccel kaptak csupán tájékoztatást, ezért az egész jelölést illegitimnek tartják.