Lehel
17 °C
27 °C

Az EU miatt drágulhat a banán

2004.03.08. 13:02
Drágulhat a banán az EU-csatlakozás miatt. Az unió vámpótlékkal bünteti a nem a tagállamok egykori gyarmatairól érkező banánt, a tonnánként 680 euró a piaci árban is megjelenik. Az EU ugyanakkor növelte a büntetővám nélkül behozható banán mennyiségét.
A magyarországi banánárak növekedését is eredményezheti az uniós importszabályozás. Az európai szabályozás a mezőgazdasági termékek esetén általában alacsonyabb vámokat ír elő a csatlakozó országokénál, a banán esetében azonban növekedhet a vámszint.

Az EU előnyben részesíti tagállamai egykori banántermelő gyarmatait, a többi termelővel szemben azonban védővámokat alkalmaz. Az importot engedélyhez köti, az unió bővítésével azonban a behozatali kvótákat is megemelik.

A megnövekedett fogyasztást az új tagállamokba irányuló "történelmi behozatal" alapján számolják majd ki és a kereskedelmi partnerekkel is egyeztetni fogják. Az EU 2002 január 1. óta alkalmaz behozatali kvótát, az engedélyezetten felüli behozatal esetén tonnánként 680 eurós vámpótlékot kell fizetni. A volt gyarmatok tonnánként 300 eurós kedvezményt élveznek.