Sára, Márió
2 °C
6 °C

Négypárti egyeztetést hívott össze az MSZP

A Fidesz is bedobta a törölközőt, és végleges döntést hozott arról, hogy nem küldenek delegáltakat a külképviseleti szavazásokat felügyelő bizottságokba. Így jelenleg egyik parlamenti párt sem ért egyet a pártdelegáltak kiutaztatásával, ugyanakkor a törvény szerint a jelöltek visszahívására már nincs lehetőség. Hétfőn elvileg még módosítni lehetne a törvényt a képviselők négyötödének támogatásával. A Fidesz szerint azonban a problémát a kormánynak kell megoldania. A szociáldemokraták szerint banánköztársaságban élünk.
Négypárti egyeztetést hívott össze az MSZP az európai parlamenti választási törvény módosításáról, mivel mind a négy parlamenti párt visszahívta külképviseleti delegáltjait, mondta az MSZP frakcióvezetője pénteken a távirati irodának. A vasárnapi megbeszélésre Lendvai Ildikó a parlamenti pártok frakcióvezetőit és a Belügyminisztérium képviselőit hívta meg. Ha nem állapodnak meg a pártok, akkor a frakció hétfőn dönt arról, megszavazza-e a külképviseletekre delegáltak listáját.

A Fidesz nem küld senkit sehová

A Fidesz szerint farizeus magatartás, hogy miközben a többi párt a külképviseletekre utazó szavazószámláló bizottságok kapcsán a magas költségeket sérelmezi, aközben a kormány által javasolt elektronikus szavazás ennél sokkal többe, 760 millió forintba kerülne.

"Nem küldünk senkit, sehová" - jelentette ki Rogán Antal fideszes képviselő az Indexnek, hozzátéve, az ebből adódó következményekért a kormányt terheli a felelősség. Szerinte ezek után a kormánynak kell kitalálnia, hogy miként orvosolja a problémát. "Oldja meg a kormány" - fogalmazott. Rogán emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben négypárti egyetértés született az európai parlamenti választások lebonyolításáról, ezt először az SZDSZ, majd később az MSZP és az MDF is felrúgta. Ezek után nem látják értelmét, hogy "ebben a színjátékban" részt vegyenek.

AZ MSZP bármit támogatna

Az MSZP minden olyan kezdeményezést támogat, amely az EP-választások külföldi helyszíneire kiküldött delegációk költségeit csökketni, mondta Zuschlag János szocialista képviselő az Indexnek. Az MSZP a harmadik párt, amely a külföldön történő szavazások 300 milliós ára miatt visszahőkölt a saját maga által is megszavazott javaslattól. Tavaly még négypárti támogatást kapott az az előterjesztés, hogy pártok által delegált szavazatszámlálók utazhassanak azokba az országokba, ahol akárcsak egy magyar állampolgár is jelzi, élni akar szavazati jogával.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az Index érdeklődésére azt mondta, azért döntöttek a delegáltak visszahívása mellett, mert sokallják a szavazóbizottságok külföldre utaztatásának költségeit. "Rettenetesen nagy pénzről van szó" - fogalmazott.

Az MDF nem tudta

Arra a kérdésre, hogy korábban erre miért nem gondoltak, úgy felelt, sejtették, hogy sokba fog kerülni, de nem számítottak arra, hogy ennyire drága a pártdelegáltak elutazása a külképviseletekre. Változatlanul a postai úton történő szavazást tartják a legmegfelelőbbnek, hogy érdekében módosítást kezdeményeztek a jelenleg is parlamenti tárgyalás alatt lévő választási törvényen.

Wiener György szocialista képviselő szerint az új helyzethez igazodva a jövő hétfőn még módosítható lenne a törvény, ehhez azonban a képviselők négyötödének támogatására volna szükség. "Egy nap alatt kellene lefolytatni az általános vitát és a zárószavazást is" - mondta. A parlament hétfőn szavaz az OVB által kisorsolt pártdelegáltak megerősítéséről. Hogy emellett a jogszabályhoz érkezik-e módosító indítványt, azt Wiener nem tudta megmondani. Ha érkezik is, a Fidesz hozzáállása miatt sorsa kétséges.

Nincs lehetőség

Hétfőn kiderült, hogy a több száz szavazatszámláló kiutaztatása és napidíja együtt 300 millió forintba kerül. Az SZDSZ volt az egyetlen párt, amelyik nem is delegált senkit a küldöttségekbe, inkább az elektronikus úton történő szavazást támogatta. Az MSZP és a Fidesz viszont 72-72 delegáltat, az MDF 65-öt küldhet külföldre. Csütörtökön ugyanakkor a legnagyobb kormánypárt és a legkisebb ellenzéki párt is visszavonta a helyekre jelölt delegáltjait.

A törvény szerint azonban erre már nincs lehetőségük, derült ki az Országos Választási Bizottság csütörtöki határozatából. Amennyiben nem a pártok delegálnak, akkor az államnak kell helyettük jelölteket küldenie, nem beszélve arról, hogy csütörtökre a pártok rendelkezésére álló háromnapos jogorvoslati határidő is ejárt.

Irány Brazília

A parlamenti pártokon kívül azok a politikai csoportosulások is delegálhatnak a szavazatszámláló bizottságokba tagokat, amelyeknek sikerült listát állítaniuk. Így például a Szociáldemokrata Párt is négy főt küld ki a testületekkel, egyet Brazíliába, egyet Peruba, egyet Japánba, egyet Svédországba, mondta Sztankovánszki Tibor ügyvezető elnök az Indexnek. A kiküldetés árát firtató kérdésünket az ügyvezető azzal hárította el, hogy erről nem ők, hanem a parlamenti pártok döntöttek.

Hogy kik utaznak az előbb említett helyszínre, Sztankovászki pontosan nem tudta megmondani, mert hat főt jelöltek, közülük sorsolt ki négyet az OVI. Viszont azt megtudtuk, hogy csak ketten párttagok, a jelöltek között szerepel a párt egyik megyei elnökének hozzátartozója, illetve az egyik párttag fia. Az ügyvezető elnök arra reagálva, hogy esetleg úgy módosítaná hétfőn a parlament a törvényt, hogy mégse kelljen százmilliókért szavazatszámlálókat küldeni, azt mondta, hogy egy jogállamban három héttel a választás előtt nem lehetne a törvényt megváltoztatni. "Ez banánköztársaság" - jelentette ki.