Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Váratlan többséggel választották meg az Európai Bizottság elnökét

2004.07.22. 13:30
Az Európai Parlament a várakozásoknak megfelelően csütörtökön jóváhagyta José Manuel Durao Barroso jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára, lezárva a volt portugál miniszterelnök elleni heteken át tartó kemény támadásokat.
Az európai képviselők nagy többséggel, 413 szavazattal, 251 ellenében, 47 tartózkodás mellett hagyták jóvá a tagállamok vezetőinek jelöltjét, aki az európai politikában eddig majdnem ismeretlennek számított. Barroso eredetileg csak saját pártjára, a jobboldali Európai Néppártra számíthatott, a többiek az utolsó pillanatig lebegtették, hogy támogatják vagy sem.

A kompromisszumos jelöltnek számító Barrosónak nem lesz könnyű dolga, amikor novemberben átveszi az Európai Unió fő végrehajtó szervének irányítását. A Bizottság 10 év gyenge elnökei, kisebb botrányai és a tagállamok támadásai után számottevően meggyengült, demoralizálódott és árnyéka korábbi önmagának, amikor az európai integráció egyik motorjának számított.

"A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk: tud Barroso olyan erős Bizottságot építeni, ami szembeszállhat, ha kell, a tagállamokkal is?" - mondta Martin Schulz, a második legnagyobb frakció, a szocialisták vezetője a szavazás előtti utolsó vitában.

A Bizottság elvileg most is az Unió egyik legfontosabb szerve. Egyedül jogosult jogszabályok javaslatára, a végrehajtói feladatok jelentős részét ellátja és képviseli a tagállamokat olyan fontos kérdésekben, mint a külkereskedelem. Befolyásos bürokrácia és kormány sajátos keveréke. Valódi politikai hatalomnak azonban a tagállamok támogatása nélkül híján van.

Barroso első és legfontosabb tesztje kabinetjének összeállítása lesz. Az új Bizottságnak 25 tagja lesz, minden tagállamból egy-egy. A biztosok jelölése az egyes kormányok feladata, de az elnök dönti el, hogy kit melyik tárcához helyez. A tárcák közt óriási különbségek vannak: a versenyügyi vagy a kereskedelmi főigazgatóság nagyon nagy hatalommal bír, sok helyen viszont alig történik valami, mert az EU-nak az adott területen csak kis szerepe van.

A parlamentben sokan attól tartottak, hogy Barroso engedni fog a nagy tagállamok nyomásának és jelöltségéért cserébe már előre odaígérte nekik a legfontosabb posztokat. A portugál ezt a meghallgatások során végig - és egyre határozottabban - tagadta.

Az EP nagy része azért is támadta Barroso jelölését, mert portugál miniszterelnökként támogatta az iraki háborút. Barroso ebben is, mint minden másban, határozottan és gyakran elég keményen védte meg magát és korábbi döntéseit a portugál kül- és belpolitikában, és nem volt hajlandó semmiért bocsánatot kérni.

Megfigyelők körében feltűnést keltett, hogy mekkora többséggel nyert Barroso, annak ellenére, hogy a frakcióvezetők többsége azt mondta, nem fognak rá szavazni. Ennek egyik magyarázata, hogy a frakciófegyelem gyakran elég gyenge a EP-ben, a képviselők hajlamosak szembemenni a vezetés akaratával. Mások szerint a frakcióvezetők éppen azért mertek olyan harciasan nyilatkozni, mert tudták, hogy a képviselők nagy része úgyis igennel fog szavazni, és nem lesz botrány (az EP eddig még soha nem utasította vissza a tagállamok jelöltjét).

Magyarok

Közben az is eldőlt, hogy a magyar képviselők milyen posztokhoz jutnak az új EP-ben. A szocialisták közül Fazakas Szabolcs a befolyásos költségvetési ellenőrzési bizottság elnöke lesz, Gurmai Zita a nőügyi bizottság alelnöke, Lévai Katalin pedig a polgári jogi bizottság alelnöke. A néppártiak közül Schmitt Pál a kulturális és sportügyi bizottság alelnöke lesz, és nekik jut az EU-Horvátország és az EU-Románia interparlamentáris bizottság elnöksége és alelnöksége is.

A frakciókon belül két helyettes vezetői poszt kerül magyarokhoz. A legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese Szájer József lesz, és ő lesz a felelős a jogalkotói munka megtervezéséért a frakción belül. Kósáné Kovács Magda pedig a szocialisták első frakcióvezető-helyettese lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!