Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hajszálon múlhat a Barroso-bizottság sorsa

Gyakorlatilag megjósolhatatlan a szerdai konfirmációs szavazás kimenetele az Európai Parlamentben, ahol az eurohonatyák arról döntenek, megszavazzák-e a bizalmat az új Európai Bizottságnak. A Bizottság esetleges bukása intézményes zűrzavart hozna az EU-ban.
Hétfő este utolsó tanácskozásra gyűlnek össze Strasbourgban az Európai Parlament frakciói, hogy eldöntsék, szerdán délben bizalmat szavaznak-e José Manuel Barroso 24 fős csapatának, ami a következő öt évben az EU végrehajtó feladatait látja el. Barroso helyzete rossz: egyelőre csak a jobboldal támogatásában lehet biztos, de ők kisebbségben vannak.

A szocialisták, a liberálisok és a többi kis baloldali frakció azt követeli Barrosótól, hogy mozdítsa el a belügyi tárca éléről Rocco Buttiglione olasz biztosjelöltet, aki homofób kijelentéseivel keltett felháborodást. Barroso erre nem hajlandó, kompromisszumos ajánlatait viszont az európai baloldal elégtelennek minősítette.

Az Unió alapító szerződései rendkívül szűkszavúan nyilatkoznak a jelenlegi helyzetről, de még soha nem is történt olyan, hogy az EP ne szavazott volna bizalmat az új Bizottságnak. Barrosót magát már egyszer megszavazták külön, tehát egy esetleges szerdai "nem" után ő helyén maradhat. A tagállamok kormányainak viszont alighanem új Bizottságot kell jelölniük. De azt nem tudni, hogy ez minden tag újrajelölését jelenti-e vagy csak azokét, akikkel politikai probléma merült fel.

Romano Prodi, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, akinek mandátuma október 31-én lejár, mindenesetre azt mondta tegnap, hogy ha minden kötél szakad, ő szívesen marad még egy kicsit, mint ügyvivő elnök. Hasonlóan nyilatkozott Balázs Péter, a magyar biztos is (őt elvileg Kovács László váltja november 1-én). Az újrajelölés körülötti zűrzavar miatt ez az átmeneti helyzet akár hónapokig is elhúzódhat.

Barroso nem enged

A kedden Strasbourgban megkezdődött konfirmációs vita nem indult valami jól. Barroso elnökjelölt beszédében újra elutasította, hogy engedjen a baloldali képviselők követelésének és áthelyezze Buttiglionét. "A Bizottság átszervezése több intézményes problémát okozna, mint amennyit megoldanánk vele. De soha nem fogom eltűrni, hogy olyan emberek dolgozzanak a Bizottságban, akik alapvető emberi és polgári jogainkat sértő kijelentéseket tesznek" - mondta Barrosó.

A portugál megismételte múlt heti ajánlatát, hogy az esélyegyenlőség az egyik legfontosabb politikai szempontja lesz Bizottságának; megerősítené a vonatkozó uniós irányelveket, létrehozna egy ezzel foglalkozó ügynökséget és a kabineten belül felállítana egy "minibizottságot", ami csak evvel foglalkozik.

Szoros lesz a szavazás

Nagyon nehéz megjósolni a szerdai szavazás kimenetelét. 732 képviselő van. A 268 fős Európai Néppárt (Barroso pártja) biztos igennel szavaz, ahogy jobboldali mérsékeltek kis, 27 fős csoportja is. A szocialisták nemet ígérnek, ők 200-an vannak, a liberálisok pedig egyelőre bizonytalanok (ők 88-an vannak). 42 Zöld, 41 kommunista és 37 euroszkeptikus valószínűleg szintén nemmel szavaz.

A kalkulációt bonyolítja, hogy a frakciók gyakran nem valami egységesek. A szocialisták egy része várhatóan a pártvezetés ellenében is támogatja majd a Barroso-bizottságot (erre sürgetik őket otthonról is: Tony Blair brit és Gerhard Schröder német kormányfő mind erre bíztatja saját szocialistáit, ahogy Gyurcsány Ferenc is).

A liberálisok szintén ingadoznak, amint azt Graham Watson frakcióvezető keddi beszédében el is ismerte (a frakció hagyományosan szeret beinteni a tagállamoknak és a Bizottságnak, viszont a Barroso-kabinetben hét liberális biztos is van - dilemma).

A magyarok közül a jobboldaliak támogatni fogják Barrosót, ahogy az egyszem liberális Szent-Iványi István is. A szocialisták lapjaiba nem lehet belelátni, még az is lehet, hogy egy részük követi a frakcióvonalat és nemmel szavaz, egy részük pedig támogatja a Bizottságot. Az önállóskodást nehezíti, hogy a szavazás nem titkos lesz, hanem név szerinti.