József, Bánk
-6 °C
0 °C

Több poszton is változást tervez Barroso

2004.10.28. 11:57
"A megfelelő időben meghozott megfelelően bölcs döntés" volt az Európai Bizottság összetételére vonatkozó javaslat visszavonása José Manuel Durao Barroso szerint. Az európai főbiztosjelölt szerint nem lett volna megoldás a melegekről vallott nézetei miatt támadott Rocco Buttiglione elmozdítása, mert "több biztosjelölttel is problémák akadtak".
Nem csak egy poszton lesz változás az Európai Bizottságban, jelentette ki a BBC-nek adott nyilatkozatában José Manuel Durao Barroso, az Európai unió főbiztosjelöltje. "Csak a javasolt bizottság egészének visszavonása lehetett a helyes döntés", nyilatkozta a főbiztosjelölt, aki szerint egy jelölt elmozdítása csupán nem kívánt dominóhatást váltott volna ki.

Több jelölttel is probléma volt

Problémás jelöltek
A homofób nézetei miatt támadott Rocco Buttiglione mellett négy másik jelölttel kapcsolatban is komoly kételyek merültek fel. Az Európai Parlament energetikai bizottságát nem nyűgözte le Kovács László szakmai felkészültsége. Bár a bizottság végső ajánlásában nem foglalt állást Kovács leváltása mellett, de elfogadását sem javasolta egyértelműen. Mariann Fischer-Boel, az agrártárca élére jelölt dán biztossal szemben azért merültek fel kifogások, mert nagyösszegű uniós támogatásokat vett fel. Nem kapott egyértelmű támogatást Ingrida Udre lett adóügyi biztosjelölt és Neelie Kroes, a holland versenyjogi biztosjelölt sem.

Barroso szerint nem lett volna megoldás az Európai Bizottság körül kialakult bizalmi válságra az, ha új posztot ajánl a melegekről és a nőkről vallott nézetei miatt támadott, erősen rendpárti Rocco Buttiglione belügyi biztosjelöltnek. Ezt ugyan egyes politikai csoportok támogatták volna, mások azonban nem. Ráadásul Barroso szerint "nemcsak egy adott tárcával volt probléma". A főbiztosjelölt nem nevezte meg a szerinte még problémát okozó biztosjelölteket.

Buttiglione áthelyezése újabb és újabb biztosok áthelyezésének követelését eredményezte volna, vélekedett a BBC-nek adott nyilatkozatában. Mint mondta, a bizottság egészére tett javaslat visszavonása "a megfelelő időben meghozott megfelelően bölcs döntés volt".

Egyeztetnek

Az új bizottságról most egyeztetések kezdődnek, mondta, de még utalni sem volt hajlandó arra, hogy ez meddig fog tartani. Barroso nem válaszolt arra, hogy tárgyalt-e a bel- és igazságügyi posztra jelölt, a homoszexualitásról és a nők társadalmi szerepéről vallott nézetei miatt erősen támadott Buttiglione ügyéről az olasz kormánnyal.

A demokrácia diadala

Az Európai Parlament már a kezdetektől fogva fenntartásokat hangoztatott Barroso amúgy sem könnyen összeállított bizottsági jelöltlistájával kapcsolatban. A folyamatos vétófenyegetések között Barroso szerdán végül a végszavazás elhalasztását kérte, megakadályozva ezzel az EU intézményi válságának nyílt elismerését. A nyugat-európai sajtó nagy része ugyanakkor az EU demokratizálódásának jelét látja a bizottság elbukásában. A Pais című madridi lap szerint például végre értelmét nyerte az európai parlamenti választás, az euroképviselők végre tényleges döntést hoztak egy kérdésben.

Kovács sorsa
Magyarország EU-biztosának a sorsa elsősorban Barroso, másfelől pedig Gyurcsány kezében van. Ha a bizottság elnöke nem kívánja magát a többek szerint is alkalmatlan személyek újbóli jelölésével kellemetlen helyzetbe hozni magát, akkor a magyar miniszterelnöknek (is) át kell gondolnia, kit delegál az "unió kormányába". László Boglár kormányszóvivő az Index érdeklődésére elmondta, Kovács László utódjának, Somogyi Ferencnek a minisztersége visszafordíthatatlanná vált azáltal, hogy miniszter-jelölti meghallgatása a parlament bizottságaiban csütörtökön megkezdődtek.

Kovács László a Magyar Hírlap csütörtöki számában jelezte, hogy ő továbbra is az energetikáért felelős biztosi poszt betöltésére készül. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha az újabb jelölési procedúra elhúzódik, akkor szívesen maradna külügyminiszter, ennek eldöntése azonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökön múlik.