Sára, Márió
2 °C
6 °C

Portugál lehet az EU új vezetője

2004.06.26. 17:10
Az Európai Parlament legjelentősebb erejét adó jobboldali Néppárt elvárásainak megfelelően mérsékelt jobboldali politikus válthatja Romano Prodit. Az Európai Bizottság új főbiztosa Durao Barroso portugál miniszterelnök lehet, akit immár Franciaország és Spanyolország is támogat.
José Durao Barroso portugál miniszterelnök válthatja Romano Prodit, az Európai Unió főbiztosát. A jobbközép politikus a személyétől korábban ódzkodó Franciaország és Spanyolország támogatását is megnyerni látszik - írja a BBC.

Barroso az EU békepárti blokkjának szemében túlzottan is Amerika-barát, a tavalyi iraki háború előtt a portugál Azori szigeteken tartották az iraki koalíció vezetőinek, Blair, Bush és az azóta már leváltott José Maria Aznar spanyol kormányfő csúcstalálkozóját. Jelölését az európai szocialisták szombat délutánig nem támogatták egyértelműen.

Az unió soros elnöki tisztét betöltő Bertie Ahern ír miniszterelnök annak ellenére is optimista, hogy még Barrosóval is tárgyalnia kell a jelölésről. "Még kollegáim legalább felével tanácskoznom kell, remélem erre még este sor kerül" - nyilatkozta szombaton.

Ahern, mint mondta, reméli, hogy "kedden abban a helyzetben" lesz, hogy portugál kollégáját jelölheti.

Mindeközben az Európai Parlament második legnagyobb frakcióját alkotó szocialisták a jelöltek körének kibővítését szorgalmazták - előre vetítve, hogy a főbiztos kinevezése még a parlamentben is kemény csatákat hozhat. "Egy olyan (európai bizottsági) elnökre van szükségünk, aki képes biztosítani, hogy az európai politika és a döntések az egyszerű emberek érdekeit szolgálják. Szélesítenünk kell a választási lehetőséget a jobboldali jelölteken kívül" - írta Poul Nyrup Rasmussen, az európai szocialisták vezetője Bertie Ahern ír kormányfőhöz küldött levelében.