Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Átverésnek tartják az EU-főbiztos kiválasztását

2004.06.28. 14:43
Az EU választói akaratának semmibevételével vádolja az európai sajtó az unió főbiztosáról zárt ajtók mögött döntő kormányfőket. A posztra a megállapodás szerint José Manuel Durao Barroso portgál kormányfőt jelölik. Barroso nem a legalkalmasabb, de legalább elvállalta a jelöltséget és még támogatókat is talált - összegezhető az unió elsőszámú vezetőjének jelölt politikusról kialakult kép. Bertie Ahern ír miniszterelnök az EU soros elnökségének nevében vasárnap jelentette be, hogy Barroso kinevezésének jóváhagyására kedd estére összehívja az Európai Tanács soron kívüli értekezletét.
Nem a legrátermettebb jelölt nyeri el az Európai Unió főbiztosi posztját, hanem az, akiben a tagállamok meg tudtak egyezni - jellemezte a hét végén körvonalazódó kompromisszum keretében az unió legmagasabb posztjára esélyes José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnököt a Presse című osztrák napilap. Az Európai Bizottság - kvázi az EU kormánya - vezetőjének kiválasztását szinte az összes vezető európai politikai napilap legalábbis visszásnak tartja.

Otthon is bukott

"342 millió választó arculcsapása", hogy az EP-választások után nem sokkal zárt ajtók mögötti háttéralkukkal választják meg az EU első számú vezetőjét - írja a dán Politiken. Az Algemeen Dagblad holland napilap szerint az is felháborító, hogy a posztot egy olyan politikus nyerheti el, aki hazája EP-választásán csúfosan megbukott.

Voltak alkalmasabbak

Barroso jelölésével látszólag csak Nagy-Britannia elégedett. Jobb, "mintha valamilyen névtelen, valószínűleg luxemburgi" politikus mellett döntöttek volna, akinek a fő erénye, hogy folyékonyan beszél franciául - véli a Times. A konzervatív napilap szerint Barossonál ugyan Bertie Ahern ír kormányfő és Javier Solana, egykori NATO-főtitkár, az EU kül- és biztonságpolitikai biztosa is alkalmasabb lett volna a feladatra, de egyikük sem vállalta.

Legalább nem ellenség

Barroso legalább támogatta Nagy-Britannia külpolitikáját, és gazdaságpolitikájában is hasonló vonalat képvisel - írja a Times. A Daily Telegraph szintén Barroso háborúpártiságát emeli ki. A portugál miniszterelnök a márciusi háborút megelőző azori-szigeteki csúcs házigazdájaként gyakorlatilag alapítója volt az iraki brit-spanyol-amerikai szövetségnek.

Örülhetnek a portugálok

José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök jelölése az Európai Bizottság elnöki tisztségére "nagy győzelem a portugál népnek és kormánynak", valamint az európai integráció ügyének - jelentette ki hétfőn a bizottság egyik illetékese. Romano Prodi elnök szóvivője közölte, hogy a portugál kormányfő jelölése annak a ténynek az elismerése, hogy az európai integráció fejlődése folytatódni fog.