Mátyás
-6 °C
1 °C

Legyen Ön is belga!

2003.11.19. 15:58
Guy Verhofstadt belga kormányfő azt szeretné, ha a jelenleginél könnyebben lehetne belga állampolgársághoz jutni, s még a kettős állampolgárság lehetőségét is támogatja.
A belga miniszterelnök a Le Soir című brüsszeli napilapnak adott interjúban fejtette ki véleményét, miszerint ez a módszer jelentené az igazi megoldást az Európai Unión kívüli országokból származó, Belgiumban élők közéleti szerepének erősítésére, nem pedig az a törvénytervezet, amely most van a parlament előtt, s amely ezeknek az embereknek megadná a jogot a szavazásra az önkormányzati választásokon.

A szavazati jogra van esély

A törvénytervezet egyébként megosztja a belga kormánykoalíciót: a miniszterelnök pártja, a flamand liberális VLD ellenzi azt, a többi három párt viszont támogatja. A kormányprogram áthidaló megoldásként azt írja elő, hogy a parlamentnek kell döntenie a kérdésben. A javaslat kedden jutott át az első akadályon: a szenátus belügyi bizottsága megszavazta a törvénytervezetet, amelynek értelmében a nem európai uniós országokból származó, de már legalább öt éve Belgiumban lakó külföldiek szavazati joggal rendelkeznének, de választhatóak nem lennének a következő, 2006-ban esedékes önkormányzati voksoláson.

A Belgiumban élő EU-állampolgárok már a 90-es évek vége óta rendelkeznek ezzel a joggal. A mostani törvénytervezet - ha azt a szenátus teljes ülése, majd a képviselőház is megszavazza, s az alkotmánybíróság sem emel ellene vétót - 216 ezer embert érintene.