Eleonóra
-1 °C
2 °C

Denszeljen Beethovenre!

2004.01.30. 15:08
Az Európa Tanács fiatalosabb fazont óhajt kölcsönözni az unió himnuszának, Beethoven Örömódájának, amelynek ezért elkészíttette techno, trance, hip hop és dzsessz stílusú átiratát.
Mintegy 20 különféle, manapság népszerű zenei stílusban készült változat Beethoven Örömódájának preludiumából, egyrészt azért, hogy az európai ifjúsági eseményeket kevésbé szertartásos muzsika kísérje, másrészt azért, hogy a média a rövid verziókból válogathasson. Az Európa Tanács kiadta az új Örömóda-feldolgozásokat CD-n, hogy a tévé- és rádióállomások ezzel a hanganyaggal illusztrálhassák az Európa-témájú adásokat.

Volt azonban még egy nyomós indoka az új feldolgozások megrendelésének, s ez a szerzői jogokkal kapcsolatos. A himnusz hivatalos változata egy 1971-es Herbert von Karajan-felvétel - mondta el a francia hírügynökség tudósítójának Alun Drake, az Európa Tanács Örömóda-tervének egyik szellemi atyja.

"Úgy döntöttünk, jobb, ha nulláról indulunk, mint ha hosszadalmas tárgyalásokba bonyolódunk" a karmester örököseivel - tette hozzá Drake. A brit parlament alsóházában máris támadták a kormányt, költséges hülyeségnek titulálva a Beethoven-átiratokat.

A Herbert von Karajan vezényelte felvétel továbbra is a legnagyobb európai rendezvények kísérőzenéje marad. Az Európai Unió 1986-ban fogadta el hivatalos himnuszként az Örömódát.