Eleonóra
-1 °C
2 °C

A belgák a leggazdagabbak az EU-ban

2003.12.18. 14:51
Az Európai Unió összes lakosa közül a belgák a leggazdagabbak, legalábbis ha a vagyontárgyak köréből kizárjuk az ingatlanokat, közölte a GfK piackutató. Az EU-n kívűl Svájc vezet Európában, de az amerikaiak náluk is gazdagabbak.
A GfK piackutató cég felmérése szerint az összes megtakarítási formát (a készpénz mellett a bankbetéteket, kincstári jegyeket, részvényeket, stb.) összeadva majdnem minden negyedik belgának, azaz pontosabban 24 százalékuknak 50 ezer eurót (13 millió forint) meghaladó vagyona van. Ezzel a viszonylag magas aránnyal első helyen állnak az Európai Unióban, mögöttük a britek jönnek (22 százalékuknak van 50 ezer eurónál nagyobb vagyona), majd harmadik helyen a hollandok (19 százalék). Az európai uniós átlag 15 százalék.

A svájciak, igaz, nem EU-tagok egyébként még a belgákat is megelőzik a maguk 35 százalékos arányával, az Egyesült Államokban pedig egyenesen a lakosok 49 százaléka büszkélkedhet 50 ezer eurónál nagyobb vagyonnal.

Régionkénti eltérés

A belgák EU-n belüli első helye sok szakértőt meglepett, de a GfK szerint van rá magyarázat. Nyilvánvaló például, hogy bizonyos régiók szegénysége alááshatja egy-egy ország amúgy magas átlagát. Ez történt Németország (a keleti tartományok miatt), vagy Olaszország esetében (az ország déli részének viszonylagos elmaradottsága folytán). A belgáknál is megfigyelhetők területi különbségek: leggazdagabbak a flamandok (28 százalékos arány), ezt követően jön Brüsszel (21 százalék), míg a franciaajkú lakosoknál, a vallonoknál csak 18 százalékos az 50 ezer eurónál nagyobb vagyonnal rendelkezők aránya.

Kockáztatóbb amerikaiak

Az is kiderült, hogy az amerikaiak sokkal bátrabban próbálják gyarapítani vagyonukat, mint az európaiak. Utóbbiak inkább biztos, de kis hozamú megtakarítási formákat választanak, mintsem kockázatos, de jó esetben nagy haszonnal kecsegtető részvényeket. Az EU-lakosok közül a belgák e téren is jobb eredményt mutatnak, mint az átlag: 28 százalékuknak van részvénye, szemben a 24 százalékos EU-átlaggal (és a 60 százalékos amerikai adattal).