Gusztáv
-4 °C
1 °C

Aránytalan drágaság Belgiumban

2004.02.27. 11:34
Belgiumban mindig minden drágább -derült ki egy fogyasztóvédő magazin felméréséből. A Test-Achast 346 termék árát hasonlította össze 55 európai városban. A tíz legdrágább város között kilenc belga szerepel.
Indokolatlanul drágák az alapvető termékek Belgiumban - vélik a Test-Achast fogyasztóvédő magazin. A belgák jelentős összeget spórolhatnak meg, ha valamely szomszédos országba járnak át vásárolni - írja a lap. A Test-Achast 346 különböző termék árát hasonlította össze 10 EU-tagország 55 városában, majd levonta a következtetést: "Belgium soha, egyetlen termék esetében sem lett a legolcsóbb".

A húsz kategóriából nyolc esetben belga város lett a legdrágább, az pedig különösen meglepő adat, hogy városok tízes "toplistáján" kilenc helyen belgiumi város szerepel. Az árak összehasonlítása során a legkirívóbb eltérést a hi-fi- és a video-berendezések esetében tapasztalták a fogyasztóvédők: a belga vásárlóknak 25-35 százalékkal többet kell fizetniük, mint például a németországi üzletekben.

Bár a drágulást az eurózóna összes országában általában a 2002 január 1-én bevezetett közös pénzre szokás fogni, a Test-Achast nem az eurót okolja a drágaságért. Ez egyezik az Európai Központi Bank vizsgálati eredményeivel is. Az EKB adatai szerint a közös pénz bevezetése csak elenyésző mértékben járult hozzá a fogyasztói árak növekedéséhez Európában.