Valér
4 °C
8 °C

Elutasíthatják a bővítést a belga szocialisták

2003.11.20. 07:11
A csatlakozási szerződés ratifikálásának elutasításával fenyegetőznek a vallon szocialisták. A pártot leginkább a csatlakozó országok az EU alkotmányáról szóló konferencián tapasztalt viselkedése és a döntéshozatali mechanizmus belassulása aggasztja.
A csatlakozási szerződések ratifikálásának elutasításával fenyegetőznek a vallon szocialisták. A PS csak akkor támogatja az Európai Unió bővítéséről szóló szerződések ratifikálását, ha a kormány kötelezettséget vállal: az EU alkotmányos szerződésének felhígulása esetén Brüsszel szoros együttműködésre lép az EU többi öt alapító tagjával, valamint "két másik országgal" az európai integráció továbbvitelére - jelentette be Elio Di Rupo, a párt nemrégiben újraválasztott elnöke Brüsszelben.

Rakoncátlankodó lengyelek

A szocialisták az EU alkotmányáról folytatott vita miatt aggódnak. Di Rupo szerint megengedhetetlen, hogy megváltoztassák a minősített döntéshozatalra vonatkozó javaslatot. (A minősített többség az EU-ban a tagállamok többségének támogatása mellett megköveteli, hogy a támogatók az EU lakosságának legalább hatvan százalékát is reprezentálják.) A PS elutasítja az Európai Bizottság kibővítését is.

A belga zöldek egyik vezetője szerint az újonnan csatlakozó országok némelyikének álláspontja indokolja, hogy a szocialisták miért hozták párhuzamba az alkotmány ügyét a csatlakozással. A minősített többségű döntéshozatal ügyében például a konvent tervezetét Spanyolország mellett legjobban Lengyelország bírálja, az Európai Bizottság létszámának emelését pedig szinte az összes új tagállam követeli.

Elitcsoport formálódhat

"Nem lehet megszavazni a bővítést úgy, hogy közben ne nézzük, mi történik az alkotmányról vitatkozó kormányközi konferencián" - mondta a meg nem nevezett zöldpárti vezető. Véleménye szerint ha a konferencia végeredményeként születő szöveg még jobban megnehezíti a döntéshozatalt, akkor az integráció elmélyítésében érdekelt államoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy a többieket be nem várva menjenek tovább.

Erre vonatkozik a PS nyolc országot magában foglaló szoros együttműködésre vonatkozó javaslata is. Az alkotmány tervezete szerint a szoros együttműködést az EU tagállamainak egyharmada alkothat, ez indokolja, hogy a hat alapítótag mellett "két további államra" is szükség van.

A belga szenátus már jóváhagyta a csatlakozási szerződéseket, a képviselőház pedig néhány héten belül szavaz majd róluk.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft