Auguszta
-3 °C
2 °C

Az Európai Parlament is elítéli Berlusconit

2003.11.20. 16:37
Az Európai Parlament (EP) csütörtökön határozatot fogadott el, amelyben bírálja Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek a közelmúltban Rómában tartott EU-orosz csúcson a csecsenföldi háborúval és a Jukosz-üggyel kapcsolatban elhangzott állásfoglalásait .
A dokumentumban a képviselőtestület sajnálkozásának ad hangot az Európai Tanács soros elnökének azon kijelentései miatt, amelyekben támogatásáról biztosította az orosz kormánynak az emberi jogok csecsenföldi állapotával, valamint általában a demokrácia oroszországi helyzetével kapcsolatos álláspontját.

A csúcson Berlusconi többek között kijelentette, hogy az európai sajtó "legendákat terjeszt" a csecsenföldi helyzetről, és több más vitatott kérdésben, köztük a Jukosz olajvállalat letartóztatott vezetőjének ügyében is Vlagyimir Putyin elnök mellé állt.

Az EP fellépne az emberi jogokért

Határozatában az EP mély nyugtalanságának adott hangot azokkal a beszámolókkal kapcsolatban, amelyek szerint az orosz hatóságok Csecsenföldön továbbra is durván megsértik az emberi jogokat. Egyúttal nyomatékosan kérte az orosz kormányt, hogy tegye lehetővé a tartományban kialakult helyzet szigorú ellenőrzését.

Az EU hosszabb ideje sérelmezi, hogy az orosz hatóságok a humanitárius szervezetek működéséhez szükséges alapvető feltételeket sem teremtik meg Csecsenföldön. Az ezzel kapcsolatos aggodalmakat képviselői rendszeresek szóba hozzák az orosz partnerekkel folytatott megbeszéléseken, egyelőre bármilyen látható eredmény nélkül.

Az EP szerdai vitájában csaknem valamennyi felszólaló bírálta az olasz elnökséget, amiért nem tudta elérni, hogy a csúcsról kiadott közös nyilatkozat a csecsenföldi helyzetről is említést tegyen.

Különvélemény

Hasonlóan éles hangvételű szemrehányásokkal illették Berlusconit amiatt, hogy a tanács soros elnökeként több kérdésben nem a tizenötök álláspontját képviselte.