Emőke
-4 °C
9 °C

Az EU behajtja a közlekedési bírságokat

2006.05.21. 18:04
Jövő év január elsejétől minden EU-tagország továbbküldheti a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott, hetven eurónál nagyobb bírságok felszólításait az autós hazájába.

Az EU egész területén behajtják a jövő év január 1-jétől a 70 euró (kb. 18 ezer forint) feletti közlekedési bírságokat, bárhol is kövesse el az autós a szabálysértést az unió területén - adta hírül hétvégi számában a Kurier című osztrák napilap.

A független újság terjedelmes összeállításban számolt be arról, hogy a külföldiek többsége büntetlen marad, ha közlekedési szabálysértést követ el Ausztriában. Kivétel, ha a közlekedési rendőrök megállítják, és helyszíni bírságot szabnak ki rá, vagy feljelentik.

A lapban ismertetett adatok szerint az Ausztriában felállított fényképező radarberendezések, amelyek automatikusan működnek rendőri jelenlét nélkül, nagyon nagy arányban dokumentálják külföldi autósok gyorshajtásait. A külföldi szabálytalankodók - a németeket kivéve - azonban általában büntetlenek maradnak, mert Ausztriából nem küldik tovább a pénzbüntetés kifizetést elrendelő felszólítást. Bécsben tavaly 320 ezer gyorshajtóról készült fénykép, és közülük 100 ezer volt a külföldi. Salzburgban a gyorshajtók 64 százaléka volt külföldi, Vorarlbergben és Tirolban pedig még ennél is magasabb volt az arányuk. Az osztrák rendőrség szerint egyre gyakoribb, hogy több felvételen is ugyanazokat a külföldi rendszámokat látják, ami azt bizonyítja: a külföldiek egy része úgy érzi, büntetlenül száguldozhat Ausztriában.

Ez az állapot szűnik meg a jövő év január 1-jétől, amikor minden EU-tagország továbbküldheti már a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott bírságok kifizetését elrendelő felszólítás a leleplezett autós hazájába. Az osztrák sajtó már korábban hírt adott arról, hogy a büntetés a szabálysértő autós országának a hatóságait illeti, így minden EU-tagország érdekelt abban, hogy beszedje a külföldön kiszabott büntetéseket. Egyelőre csak a 70 eurónál nagyobb büntetések "házhoz számlázása" kezdődik meg, később bővítik a 25-ök ezt az együttműködést, és akár a jogosítványok bevonására is sor kerülhet külföldön elkövetett közlekedési vétség miatt.

A Kurier beszámolt arról is, hogy tavaly a 8,4 milliós lélekszámú Ausztriában 2,2 millió autós gyorshajtását dokumentálták a hatóságok, de arról nincs adat, hogy hány százalékuk volt külföldi. Az autópályákon történ balesetek csaknem 45 százalékában külföldiek is részesek, míg az alacsonyabb rendű utakon történt balesetek 13 százalékában voltak érintettek.