Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Nem beszélnek nyelveket a magyarok

2005.11.21. 16:56
Erősen elmarad az európai átlagtól a magyarok nyelvtudása. Az EU-ban minden második ember beszél idegen nyelveket, a magyaroknak csak 29 százaléka. Az újonnan csatlakozóknak köszönhetően az orosz is felkerül Európa nyelvi térképére.

A magyarok 71 százaléka anyanyelvén kívül semmilyen más nyelven sem beszél, derült ki a TNS Opinion an Social közvélemény-kutató friss felméréséből. Az EU felnőtt lakosságának több mint egyharmada kommunikál angolul, s az unió minden második állampolgára legalább egy idegen nyelvet is beszél. A legelterjedtebb nyelvek között van még a német (12 százalék beszéli idegen nyelvként és 18 százalék vallja anyanyelvének) és a francia (11 illetve 12 százalékkal).

Magyarországon az angol a második legnépszerűbb nyelv, a német még mindig megelőzi egy hajszálnyival. Az sem meglepő, hogy az angol és a német nyelv esetében a fiatalok és a budapesti lakosok túlsúlya erős.

A 10 új tagállam felvételével sokkal változatosabbá vált az Európai Unió nyelvi térképe, és ezzel párhuzamosan a lengyel és az orosz is megjelent az unióban leggyakrabban használt nyelvek listáján.

Egyedül Szlovákiában nem jelölték meg az angolt a három leggyakrabban beszélt nyelv között. Az anyanyelv után a francia a legelterjedtebb nyelv az Egyesült Királyságban és Luxemburgban, a német pedig a Cseh Köztársaságban és Magyarországon.

A felmérés keretében mintegy harmincezer embert kérdeztek meg az EU 25 tagállamában, valamint a csatlakozásra váró és a tagjelölt országokban, illetve a ciprusi török közösségben.