Konrád
8 °C
26 °C

Minden biztosjelölt megfelelt az európai parlamenti vizsgán

Egyik új tagállamból származó biztosjelölt sem kapott piroslapot az Európai Parlamenttől a hét eleji meghallgatások után, bár egyik-másik értékelés nem éppen elégikus. A magyar jelölt, Balázs Péter jól megfelelt, mindössze "túlzott diplomatikusságát" kifogásolták helyenként az EP-képviselők.
Az Európai Parlament kedden és szerdán hallgatta meg a tíz új EU-tagállamból származó biztosjelölteket, akik a május 1-i bővítés után az Európai Bizottságnak, az Unió végrehajtó szervének tagjai lesznek. A meghallgatások összességében simán, joviális hangnemben zajlottak, a jelölteket nem piszkálták túlságosan, és ők sem igen mondtak meglepő dolgokat.

A parlamenti bizottságok elnökei - akik a meghallgatásokat levezették - csütörtökön hozták nyilvánosságra értékelésüket a jelöltekről. Összességében megfelelőnek találták teljesítményüket és javasolják, hogy a május 5-i EP-plenáris szavazza meg jelölésüket. "Senki sem kapott se piros, se sárga lapot" - mondta Pat Cox, az Európai Parlament elnöke.

Balázs jól megfelelt

A regionális fejlesztési és alkotmányügyi posztra jelölt Balázs Péter értékelése jó. Konkrétan: "(...) integritása, függetlensége, hozzáértése és szakmai tapasztalata kétely felett áll. (...) Összességében a jelölt meggyőzően demonstrálta személyes és szakmai képességeit, alkalmasságát a magas hivatalra, amelyre jelölték."

Viszont "néhány képviselő szerint [a jelölt] alkotmányozással kapcsolatos válaszai túl diplomatikusak voltak. Ugyanakkor úgy vélik, belejön majd a feladatba, és sikeresen át tud állni a diplomáciairól a politikai pályára. Michel Barnier [alkotmányozásért felelős biztos] távozása miatt aktív részvételére nagy szükség lesz az [uniós] alkotmányozás utolsó, [most zajló] szakaszában".

A többiek

Annak ellenére, hogy "senki sem kapott piros vagy sárga lapot", az egyes biztosokhoz fűzött kommentárok egyike-másika nem valami jó. A görög Markosz Kyprianouról, aki a költségvetési tárcához fog kerülni, egyenesen azt írta az értékelést fogalmazó parlamenti bizottsági elnök, hogy "nem nevezhető éppenséggel nehézsúlyú jelöltnek".

A fejlesztéspolitikához irányított máltai Joe Borgnak a képviselők "nincsenek meggyőződve szakmai alkalmasságáról", Janez Potocnik (információs, telekommunikációs és vállalkozáspolitika, szlovén) válaszai pedig "nem voltak mindig meggyőzőek, túlságosan igazodtak a bizottsági vonalhoz és hiányzott belőlük a személyes vélemény".

Ami azt illeti, mindez annyira nem meglepő, a jelöltek nagy részét teljesen más tárcához helyezték, mint azt szakmai tapasztalata indokolttá vagy akár érthetővé tette volna, és a meghallgatásokon nemegyszer érezni is lehetett, hogy az elmondottak nagy részét a megelőző hetekben magolták be.

A legjobb értékelést talán Siim Kallas (gazdaság és pénzügy, észt), Danuta Hübner (kereskedelem, lengyel) és Pavel Telicka (egészségügy és fogyasztóvédelem, cseh) kapták.

Összességében valamennyi biztosjelölt megfelelt, és minden bizonnyal gond nélkül csatlakozhatnak a Bizottsághoz májusban. Már csak azért is, mert nem egyenként szavaz róluk az Európai Parlament, hanem együtt, tízes blokkban - arra pedig semmi esély nincs, hogy valamennyit megbuktassák egy-két kevésbé felkészült jelölt miatt.