Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem siettetné az euró bevezetését Blair

2004.05.30. 16:56
Jobban teljesít az európai átlagnál a brit gazdaság, ráadásul az országba áramlik a legtöbb külföldi tőke, így Tony Blair egyelőre feleslegesnek tartja az euró bevezetését. Hasonlóan vélekedik pénzügyminisztere is, idén nem is vizsgálják a pénzváltás lehetőségét.
Semmi nem indokolja, hogy Nagy-Britannia minél előbb az euróövezet tagja legyen - jelentette ki Tony Blair a BBC-nek. A brit kormányfő szokatlan nyíltsággal bírálta a valutauniós térség gazdasági teljesítményét és az ottani reformok hiányát.

Túl jól teljesítenek

Blair szerint jelenleg a brit gazdaság teljesít a legjobban a fejlett ipari államok közül, és egyes híresztelések ellenére nemhogy nem omlott össze a brit gazdaságba irányuló működőtőke-befektetés, de Nagy-Britannia egyenesen az első számú célországa a közvetlen külföldi befektetéseknek.

A befektetéseket az euró hiánya akkor fenyegetheti, ha majd az euróövezeti gazdaságok növekedésnek indulnak, a tagállamok hozzálátnak a szükséges reformokhoz és a térség egésze erőteljesebb gazdasági dinamikára tesz szert - jelentette ki a kormányfő. "Ez idő szerint azonban a brit gazdaság pozíciója meglehetősen szilárd" - tette hozzá a BBC-nek adott interjújában. Hosszú távon "ostobaság lenne eleve kizárni" az euró meghonosítását.

Nem vizsgálják a lehetőségeket

Az 1997-ben hatalomra került Munkáspárt programjában elvileg szerepel az euróövezeti csatlakozás, de Gordon Brown pénzügyminiszter már tavaly júniusban, az euró bevezetéséhez megszabott átfogó gazdasági feltételrendszer vizsgálatának első eredményét bejelentve közölte a parlamenttel, hogy Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen az eurócsatlakozásra. Brown az idén márciusban már kizárta azt is, hogy a hatásvizsgálatot egyáltalán megismétlik az idei pénzügyi évben, ahogy arról korábban pedig szó volt.

A miniszter az idei költségvetés ismertetésében a brit és a valutauniós gazdaság teljesítménye közötti, valóban látványos különbségeket hozta fel közvetett érvéként az euró belátható időn belüli bevezetése ellen. Brown szerint a brit gazdaság tavaly 2,3 százalékkal növekedett; az idén 3,0-3,5, a következő pénzügyi évben 2,5-3,0 százalékos növekedés várható.

Az elmúlt négy évben az átlagos éves brit gazdasági növekedés üteme 2,5 százalék volt; Németországban ugyanezen idő alatt 1 százaléknál kisebb, Franciaországban 1,8 százalékos, az euróövezet egészében 1,6 százalékos GDP-növekedést mértek éves átlagban - mondta a költségvetési vita márciusi bevezetőjében a brit pénzügyminiszter. Brown szerint a brit gazdaság 200 éve nem produkált a jelenlegihez hasonló folyamatos növekedést.