Valér
4 °C
8 °C

Mégse lesz Tony Blair Európa elnöke

2008.05.07. 08:27
Egy múlt heti német-brit-francia alku szerint a három nagy európai ország közös jelöltet javasol majd az EU elnöki posztjára. Most kiderült, hogy az alku része volt, hogy Tony Blair nem lehet az EU első vezetője.

Az év elején Nicolas Sarkozy francia elnök vetette fel, hogy Tony Blair legyen az EU első elnöke. Az új tisztség 2009 januárjától működik és betöltőjét a tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács választja majd meg. Az elnök elvben a tanács (vagyis az állam- és kormányfők testületének) vezetője lesz, de külföldön is ő képviseli majd az EU-t, protokolláris szinten ő lesz egész Európa elnöke.

Sarkozy javaslatához csatlakozott Gordon Brown brit miniszterelnök is, és úgy tűnt, hogy Blair helye egyre biztosabb. Aztán a múlt héten Franciaország, Nagy-Britannia és Németország külön alkut kötöttek: eszerint közösen jelölnek majd új európai elnököt. A BBC kiderítette, hogy ez biztosan nem Tony Blair lesz, Angela Merkel német kancellár ugyanis vétót emelt. A BBC úgy tudja, hogy a Blair nevét eredetileg felvető Sarkozy máris visszakozott.

Merkel fő gondja Tony Blairrel, hogy támogatta az iraki háborút, miközben Németország és Franciaország ellenezte a 2003-as amerikai támadást. A hivatalos indoklásban várhatóan az szerepel, hogy az elmúlt tíz év brit miniszterelnöke azért nem lenne jó választás, mert a szigetország nincs benne az euróövezetben, nem tagja a schengeni szövetségnek sem, tehát politikai vezetője sem alkalmas az európai egység megjelenítésére.

A második legesélyesebb jelöltnek eddig Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt tartották. Ő a németeknek és a franciáknak is megfelelne, ám a BBC szerint a briteknek túlságosan föderalista, túlságosan egységpárti.

A legnagyobb esélyesnek most Anders Rasmussen dán miniszterelnök vagy Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke számít a BBC szerint. Rasmussen tapasztalt és kedvelt politikus, aki sok háttéralkut levezényelt már, többek között a 2004-es bővítés előtti utolsó nagy csatákat, országa viszont kívül van az euró-övezetből, vagyis nem túlzottan föderalista. Barroso már jelezte, hogy 2009-ben lejáró elnöki mandátumát szívesen meghosszabbítaná, de az elnöki tisztséget is biztosan szívesen venné.