Salamon
-1 °C
13 °C

Blair diktál az EU-csúcson

2005.06.17. 16:28
A briteknek járó hárommilliárd eurós visszatérítés egy részéről lemondana, de az agrártámogatások reformjához ragaszkodik Tony Blair. A britek segítségére siető hollandok másfélmilliárd euróval kevesebbet akarnak adni a közösbe.

Amennyiben garanciát kap az EU költségvetésének felülvizsgálatára, Nagy-Britannia hajlandó engedményeket tenni atagdíjtúlfizetési visszatérítés ügyében, derült ki a brit tárgyalódelegációtól kiszivárgott hírekből. Tony Blair kormányfő Jean-Claude Junckerrel, az EU soros, luxemburgi elnökével folytatott megbeszélésein utalt rá, hogy lemondhat a 3,2 milliárd eurós visszatérítés egy részéről. Agyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy az EU jogosnak ismerje el a Nagy-Britanniának járó visszatérítést.

Mert jogukban áll

A visszatérítés jogosságát Jacques Chirac kérdőjelezte meg, anakronizmusnak nevezve azt. A francia elnök az agrártámogatások az éhínségtől való rettegés ihlette rendszerét ugyanakkor nem érzi anakronizmusnak. A Franciaországnak kedvező szubvenciós rendszert Blair akarja megreformáltatni.

Blair Junckerral közölte is, hogy országa ragaszkodik a költségvetés felülvizsgálatához, elsősorban az agrárkifizetések nagyságrendjének csökkentéséhez.

A Juncker-Blair különtalálkozót követően a luxemburgi külügyminisztérium úgy nyilatkozott német rádiónak, hogy immár látszik valami mozgástér a költségvetési patthelyzet feloldására.

Távol a vége

Brüsszeli diplomáciai források ugyanakkor lehűtötték a kedélyeket, jelezve, hogy messze még a költségvetési megállapodás. A brit visszatérítés mellett új problémaként jelentkezett, hogy Jan Peter Balkenende holland kormányfő is "bekeményített", országa befizetési kötelezettségének drasztikus csökkentését követeli.

Hollandia évente mintegy 5,3 milliárd eurót fizet a közös EU-költségvetésbe, ezt kurtítaná Balkenende másfél milliárddal. A luxemburgi elnökség azonban nem lát lehetőséget 450 millió eurónál nagyobb mértékű csökkentésre.