Konrád
8 °C
26 °C

Belebukhat az emigránsbotrányba a brit belügyminiszter

2004.04.02. 12:13
David Blunkett lemondását követelik a konzervatívok a brit emigránsbotrány miatt. A bevándorlásügyi hivatal a figyelmeztetések ellenére hamis papírokra is letelepedési engedélyeket adott ki. Egyelőre nem tudni, szándékos csalás, vagy egyszerű félreértés történt.
David Blunkett brit belügyminiszter felelősségre vonását követeli a konzervatív ellenzék az emigrációs botrány miatt - jelentette a BBC. Mint a héten kiderült, a brit bevándorlási hivatal - az ellenzék és a hivatal néhány munkatársa szerint szándékosan - több ezer letelepedési engedélyt adott ki kelet-európai munkavállalóknak.

Hecckapmpány és kozmetika

Feltételezések szerint a hivatal a csatlakozás utáni bevándorlási statisztikákat akarta kozmetikázni. A jobboldal és a bulvársajtó hetek óta folyó kampányában százezres kelet-európai bevándorlás rémével ijesztgeti a brit közvéleményt.

A botrány miatt csütörtökön lemondott Beverly Hughes bevándorlásügyi államtitkár. A konzervatívok szerint azonban David Blunkett belügyminiszternek is tudnia kellett a botrányról.

Hamis papírokkal

David Davis, a párt szóvivője parlamenti vizsgálatot követelt az ügyben a BBC RADIO 4-nak adott nyilatkozatában.

A botrány azután tört ki, hogy Davist levélben tájékoztatta egy romániai brit diplomata arról, hogy a bevándorlási hivatal számos esetben hamis dokumentumokra is megadja a letelepedési engedélyt. Hasonló jelzések érkeztek Bulgáriából is.

A hamisításokat a külképviseletek jelezték is a bevándorlási hivatalnak, ott azonban - egyelőre nem tudni, szándékosan vagy tévedésből - mégis pozitívan bírálták el.

Nem tudott róla

Hughes állítja, hogy először a Davishez eljuttatott levélből értesült az esetről, de a közvélemény "nem szándékos" félrevezetése miatt lemondott.

"Valami nyilvánvalóan nagyon nincs rendben" a letelepedési engedélyek ügyében - jelentette ki Toni Blair is. A kormányfő ugyan nem veszi át személyesen a bevándorlási hivatal ellenőrzését, "de közelről figyeli" a vizsgálatokat. Blunkett leváltását azonban nem tartja szükségesnek.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft