Judit
2 °C
7 °C

Szocialista elnöke lesz az új Európai Parlamentnek

2004.07.20. 12:16
A spanyol szocialista Josep Borrellt választották kedden az Európai Parlament elnökének a lengyel Bromislaw Geremekkel szemben, miután a két legnagyobb frakció, a szocialisták és a konzervatív néppártiak előre megegyeztek az előbbi támogatásáról. Több magyar is fontos tisztséghez juthat az újonnan összeült közösségi törvényhozásban.
A szocialista Borrell az első fordulóban 388 szavazattal verte a liberálisok és a Zöldek jelölte Geremeket, aki 208 szavazatot gyűjtött be. A francia kommunista Francis Wurtz 51 szavazatot kapott. A győzelemhez az érvényes szavazatok legalább fele kellett.

Josep Borrell
A spanyol szocialista párt egykori vezére, Josep Borrel megválasztása után kijelentette, ő az egység és nem a megosztottság híve. Az EP új elnöke ezzel egyrészt a parlamenti frakciókra, másrészt a régi és új tagok közötti megosztottságra utalt. "Európai vagyok, miként spanyol és katalán is. Én nem a régi vagy az új Európából jöttem, egyszerűen európai vagyok, aki visszautasítja a címkéket, hiszen Vilniustól Lisszabonig, Edingbourgh-tól Athénig ugyanannak az Európának vagyunk részei."
A katalán származású Borrel mérnöki végzettségű, politikai pályafutását is szűkebb pátriájában kezdte, majd több minisztériumot is vezetett a spanyol szocialista kormányban. 1998-ban lett pártja vezére, annak ellenére, hogy híres elődje, Felipe Gonzales miniszterelnök nem támogatta jelölését. 1999-ben lemondott, mivel rendőrségi vizsgálat indult két üzleti partnere ellen. EP-elnökké történő megválasztása azonban azt bizonyítja, 2004-ben újra talpra állt a politikában.
Az EP frakciói 2004-től
#alt#
Demszky nem szavazott
A magyar EP-képviselők közül egyedül Demszky Gábor szabad demokrata politikus nem vett részt az elnök személyéről történő szavazáson. A brüsszeli liberális csoporttól az Index megtudta: Demszky Gábor részt vett az Európai Parlament alakuló ülésén, és az említett voksolást "technikai okok miatt" késte le. A liberálisok azt mondták: semmiféle szándékosság, vagy "üzenet" nem volt Demszky mulasztásában, ráadásul a főpolgármester épp a lengyel jelölt, Geremek mellett lobbizott előző nap, így érdekelt lett volna a szavazásban.
Borrell győzelmét az első pillanattól biztosra lehetett venni, mert a konzervatív Európai Néppárt előre beígérte támogatását, cserébe azért, hogy a spanyol az ötéves ciklus felénél átadja helyét egy néppárti politikusnak. A szocialisták és a néppártiak együtt a szavazatok kétharmadát ellenőrzik.

Borrell köszönőbeszédében azt mondta, hogy a közeljövő legfontosabb feladata az európai alkotmány ratifikálása lesz. Borrell szerint az alkotmány, ha nem is tökéletes, választ adhat az EU legnagyobb problémáira: a döntéshozatal alacsony hatékonyságára és a legitimáció hiányára.

A katalán politikus szerint az alkotmány a politikai unió előremozdítása miatt is szükséges. "Közösségünk alkotmány nélkül csak egy nagy piac marad, semmi más" - mondta. Hozzátette, hogy a politikusoknak mindent el kell követniük, hogy elmagyarázzák az európaiaknak, mit csinál az Európai Unió és miért fontos.

Magyarok

Az újonnan megalakult Európai Parlamentnek az elnök személye mellett egy sor más fontos posztról is döntenie kell a héten. A legfontosabbak a parlamenti bizottságok elnökei és alelnökei. A bizottságok némelyikének elég nagy befolyása van, függően attól, hogy az Európai Parlament azon a területen mekkora szerepet játszik az uniós döntéshozatalban.

Noha hivatalos döntés csak csütörtökön lesz, úgy néz ki, hogy magyar képviselők is jutnak fontos állásokhoz. Magyar szocialisták azt mondták, hogy a frakció vezetésével kötött előzetes megállapodás értelmében az igen fontos költségvetési ellenőrzési bizottság elnöki posztját Fazakas Szabolcs fogja betölteni. (Fazakas egy évig megfigyelőként dolgozott az EP-ben, azelőtt országgyűlési képviselő, korábban pedig a Horn-kormány ipari minisztere volt).

A szocialisták ezenkívül, úgy tűnik, alelnöki posztot szereztek Gurmai Zitának a nők jogaival foglalkozó bizottságban és Lévai Katalinnak a polgári jogi bizottságban. A magyar néppártiak egy alelnöki posztra tettek szert: Schmitt Pálnak, a kulturális, sport- és médiaügyi bizottságban. Egy elnöki és két alelnöki posztot szeretnének továbbá a környező államokkal való kapcsolattartásért felelős interparlamentáris bizottságokban. Ezek a tisztségek csak csütörtökön válnak teljesen biztossá, amikor a plénum megszavazza őket.

Ami viszont már eldőlt: a néppárti frakcióban, ami a legnagyobb az EP-ben, az egyik frakcióvezető-helyettes Szájer József lesz. Szájer a stratégiai-jogalkotói tervezéssel foglalkozó frakció-munkacsoportot fogja elnökölni, ami a Néppárt mérete miatt meglehetősen nagy befolyással bíró poszt. A szocialista frakcióban, ami a második legnagyobb az EP-ben, az első frakcióvezető-helyettes Kósáné Kovács Magda lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?