Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A magyar börtönökben történik a legtöbb öngyilkosság

2004.09.29. 11:16
Magyarországon történik a legtöbb börtönöngyilkosság az Európai Unió országai közül. Törökországban ülnek a legtöbben előzetesben, és Nagy-Britanniában születik a legtöbb életfogytiglani ítélet. Az Európa Tanács friss börtönstatisztikái.
Az Európa Tanács tagállamai között Magyarország áll az élen a fogvatartottak öngyilkosságait illetően, azaz itt a legsúlyosabb a helyzet, olvasható a La Soir című belga lap szerdai számában. Az újságcikkben a szervezet legújabb, kedden közzétett, a börtönviszonyokkal foglalkozó statisztikáját idézik.

Eszerint Magyarországon tízezer fogvatartottra 47,5 öngyilkosság esik, a második helyen Szlovénia áll (tízezerből 33,3), míg a harmadik Dánia (tízezerből 30,9). Az Európa Tanács negyvenöt tagállamának átlaga 8,5.

Az előzetes letartóztatásban lévő, ítéletre váró személyek száma szintén fontos fokmérője egy-egy ország igazságszolgáltatási rendszerének: minél magasabb ez az arány, annál rosszabb a helyzet, hiszen mindenkinek joga van ügye gyors elbírálására. A belga lap itt nem említi Magyarországot. Az Európa Tanács listáját e tekintetben Törökország vezeti, ahol a fogvatartottak 46 százaléka előzetesben van, azaz még bírói ítéletre vár. A másik véglet Nagy-Britannia, ahol csak 10,8 százalékos ez az arány.

Életfogytiglani lista

Érdekes módon ugyanez a páros együtt vezeti a harmadik listát, az életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek arányát mutató statisztikát. Nagy-Britanniában az összes elítélt 9,1 százaléka kap életfogytiglanit, a második helyen Törökország áll, 5,9 százalékkal, a harmadik Belgium, 5,1 százalékkal. Az utolsó helyen Hollandia áll, ahol az elítéltek 0,1 százalékát ültetik le élete végéig.

Ugyanakkor a Le Soir szerint ez utóbbi statisztikát érdemes óvatosan kezelni, hiszen országonként mások és mások a lehetőségek az idő előtti szabadulásra: így Belgiumban valószínűleg arról van szó, hogy a bírók és az esküdtek hajlamosak gyakrabban kiszabni a legsúlyosabb büntetést, tudván, hogy az elítéltek amúgy is élhetnek majd a büntetés lerövidítésének lehetőségével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!