Árpád
-2 °C
3 °C

A Porsche-főnöke tart az EU-bővítéstől

2003.09.24. 10:36
Wendelin Wiedeking, a Porsche autógyár főnöke szerint a német gazdaság nincs kellően felkészülve az új tagok befogadására. Az autógyár elnöke "munkaerő-turizmustól" tart.
Wendelin Wiedeking a Focus című müncheni hírmagazinnak úgy nyilatkozott meg kell akadályozni, hogy az új tagországok számára biztosított "ellenőrizetlen" munkaerő-áramlás túlságosan nagy nyomás alá helyezze a nyugati munkavállalókat.

A magyar és a lengyel munkavállalóktól tart

A Porsche-vezér attól tart: magyarok vagy lengyelek a hét öt napjára lakókocsival utazhatnak a jelenlegi tagországokba, hogy aztán a hétvégéken egy magasabb életszínvonalat élvezhessenek odahaza. Wiedeking szerint a nyugati munkavállalók süllyedő bérekkel fizethetik meg ennek az árát, miközben a megélhetési költségek változatlan szinten maradnak. Wiedeking a helyzetet az 1990-es német újraegyesüléshez hasonlította, amelyre szerinte ugyancsak nem volt felkészülve Németország.

"Akkor túl korán ígértünk az embereknek virágzó tájakat, márpedig ezt a hibát az Európai Unió bővítésekor nem szabad megismételni" - mondta.

A meglévő tagországok közül főleg Németország és Ausztria biztosította be magát átmeneti, 2011-ig terjedő mentességgel az esetleges túlzott keleti munkaerő-bevándorlás ellen. Legutóbb Dánia jelentette be, hogy eredeti szándékával ellentétben kezdetben mégis védeni kívánja munkaerőpiacát a keleti munkaerő nagyarányú beáramlásától - jegyezte meg a Focus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?