Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A Porsche-főnöke tart az EU-bővítéstől

2003.09.24. 10:36
Wendelin Wiedeking, a Porsche autógyár főnöke szerint a német gazdaság nincs kellően felkészülve az új tagok befogadására. Az autógyár elnöke "munkaerő-turizmustól" tart.
Wendelin Wiedeking a Focus című müncheni hírmagazinnak úgy nyilatkozott meg kell akadályozni, hogy az új tagországok számára biztosított "ellenőrizetlen" munkaerő-áramlás túlságosan nagy nyomás alá helyezze a nyugati munkavállalókat.

A magyar és a lengyel munkavállalóktól tart

A Porsche-vezér attól tart: magyarok vagy lengyelek a hét öt napjára lakókocsival utazhatnak a jelenlegi tagországokba, hogy aztán a hétvégéken egy magasabb életszínvonalat élvezhessenek odahaza. Wiedeking szerint a nyugati munkavállalók süllyedő bérekkel fizethetik meg ennek az árát, miközben a megélhetési költségek változatlan szinten maradnak. Wiedeking a helyzetet az 1990-es német újraegyesüléshez hasonlította, amelyre szerinte ugyancsak nem volt felkészülve Németország.

"Akkor túl korán ígértünk az embereknek virágzó tájakat, márpedig ezt a hibát az Európai Unió bővítésekor nem szabad megismételni" - mondta.

A meglévő tagországok közül főleg Németország és Ausztria biztosította be magát átmeneti, 2011-ig terjedő mentességgel az esetleges túlzott keleti munkaerő-bevándorlás ellen. Legutóbb Dánia jelentette be, hogy eredeti szándékával ellentétben kezdetben mégis védeni kívánja munkaerőpiacát a keleti munkaerő nagyarányú beáramlásától - jegyezte meg a Focus.