Oszkár
20 °C
29 °C

Az Európai Parlament elítélte Medgyessy egylistás ötletét

2004.03.11. 13:32
Az Európai Parlament által csütörtökön jóváhagyott utolsó magyar országjelentés elítéli Medgyessy Péter miniszterelnök egylistás javaslatát, mondván az ellentétes a demokrácia alapelveivel. A csatlakozó országok felkészüléséről folytatott vitában Günter Verheugen bővítési biztos élesen kritizálta a jelenlegi tagállamok vezetőit, amiért elmulasztották felkészíteni polgáraikat a bővítésre. Közben Brüsszelből levelet küldtek a csatlakozók fővárosaiba, számon kérve rajtuk a tárgyalásokon tett vállalásaikat.
Egészében véve elégedett hangú országjelentést fogadott el az Európai Parlament csütörtöki, strasbourgi plenáris ülésén Magyarország felkészülésével kapcsolatban. Egy, az utolsó pillanatban benyújtott és megszavazott módosító indítvány azonban élesen kritizálja Medgyessy Péter miniszterelnök közelmúltban tett javaslatát, amely szerint a négy parlamenti párt közös listán indulna az európai parlamenti választásokon.

A jelentés úgy fogalmaz, hogy az Európai Parlament "aggodalmát fejezi ki egy nemrégi javaslat miatt, amely szerint a [magyarországi] parlamenti pártok közös listán indulnának az európai parlamenti választásokon; úgy hiszi, ez ellentétes az európai parlamenti választások demokratikus alapelveivel és a polgárok alapvető jogával, hogy közvetlenül válasszák meg képviselőiket". A módosító indítványt egy Philip Morillon nevű képviselő nyújtotta be, aki a konzervatív Európai Néppárt (EPP) soraiban foglal helyet. A javaslat nagy többséggel ment át, az EPP mellett a liberális ELDR frakciója is megszavazta.

Szájer József néppárti megfigyelő szerint a módosító indítvány elfogadása nagyon fontos volt, mert az EU-ban ezzel először ítélték el "magas és hivatalos helyen" a miniszterelnök egylistás javaslatát. "Nagyon bízom benne, hogy most már lekerül a napirendről ez a Magyarországnak sokat ártott javaslat. Nem volt jó magyarnak lenni most Strasbourgban, mert demokratikus elkötelezettségünk kérdőjeleződött meg" - mondta Szájer az Indexnek telefonon.

Mezőgazdaság és élelmiszer-biztonság

Ami a jelentés többi részét illeti, főként a következő területeket emeli ki, ahol Budapestnek még lépéseket kell tennie. Problémás a mezőgazdasági kifizető ügynökség beüzemelése, az élelmiszer-biztonság, a közéletet jellemző korrupció, valamint a kedvezménytörvény, amelynek egyes elemei további egyeztetésre szorulnak a szomszédokkal. A jelentés megjegyzi, hogy az elmúlt évben csökkent a gazdasági növekedés, elismeri viszont a költségvetési hiányt csökkentő lépéseket, és némi elégedettséggel nyilatkozik a kórháztörvényről is (amelyet persze megsemmisített az Alkotmánybíróság).

A többiekkel foglalkozó jelentések összességében hasonló hangneműek, méltatva az eddigi haladást, de rámutatva pár területre, ahol még erőfeszítéseket kell tenni. A két legérzékenyebb terület majdnem mindenütt a mezőgazdasági kifizető ügynökségek beüzemelése (enélkül nem lehet felvenni és kifizetni az uniós agrártámogatásokat a termelőknek) és az élelmiszer-biztonság. A jelentés egyébként az utolsó az országjelentések sorában.

Verheugen a jelenlegi tagállamokat kritizálta

A jelentések szerdai plenáris vitáján Günter Verheugen bővítési biztos élesen kritizálta a jelenlegi tagállamokat, amiért nem készítették fel rendesen az európaiakat a bővítésre. "Némi keserűséggel mondom ezt, hiszen annyiszor elmondtuk már az elmúlt években: a bővítést csak az uniós polgárok támogatását élvezve tudjuk megvalósítani" - mondta.

"[Mégsem] volt igazi vita, és most, az utolsó pillanatban kerül a felszínre minden aggodalom és félelem" - mondta, utalva a hisztérikus nyugat-európai sajtókampányra, amely a kelet-európai munkavállalók beözönlésével riogatja a nyugati közvéleményt, munkaerőpiacuk ideiglenes lezárására késztetve a jelenlegi tagállamok többségét.

"A politikai elitnek el kellett volna magyaráznia a bővítés lényegét a polgároknak... El kellett volna mondaniuk, hogy igenis lesznek problémák, igenis változtatnunk kell bizonyos dolgokon - de azt is, hogy nincs alternatíva. Történelmi kötelességünk a bővítés, csak így garantálhatjuk jövőbeli biztonságunkat és jólétünket" - hangoztatta a csatlakozási tárgyalásokat levezénylő biztos.

Újabb brüsszeli levél a felkészülés miatt

Közben az Európai Bizottság újabb levelet küldött a csatlakozó államok fővárosaiba, emlékeztetve őket a csatlakozási tárgyalásokon tett vállalásaikra. A Fabrizio Barboso bővítési főigazgató - a Verheugen alatt dolgozó legmagasabb rangú tisztviselő - által szignált levél, ami nem az első és valószínűleg nem is az utolsó, szintén a mezőgazdasági kifizető ügynökségek beüzemelésének és az élelmiszer-biztonsági felkészülés terén mutatkozó elmaradásokra hívja fel a figyelmet.

Különösen az utóbbinak van politikai súlya. Az első csak az adott ország számára probléma: ha nem lesz időben kész az ügynökség, akkor egyszerűen nem tudjuk felvenni az uniós agrártámogatások egy részét. (Ezzel kapcsolatban Verheugen azt mondta a vitában, hogy lehet, hogy az uniós rendszer túlságosan bonyolult és az EU tehet róla, hogy az újak egyelőre nem tudtak elkészülni.) Az élelmiszer-biztonság azonban a többi államot is érinti, hiszen az élelmiszer mindenfajta további minőségellenőrzés nélkül jelenik meg az EU egységes piacán.

Úgy tudni, a problémát David Byrne egészségügyi biztos hivatala rendkívül komolyan veszi és folyamatos kapcsolatban áll a csatlakozó országok illetékeseivel. A nyugati lapok élénken spekulálnak arról, hogy Byrne védőintézkedések bevezetését fogja javasolni az újakkal szemben, ha nem felelnek meg az elvárásoknak. Noha ezt maga a biztos sem cáfolta eddig, a legtöbb megfigyelő szerint ennek esélye elhanyagolható - annyira senki nem áll rosszul, talán még a lengyelek sem. Úgy tudni, Byrne hivatala valamikor áprilisban átfogó jelentés közlésére készül a témában.